• Home
  • Растителна защита
  • торове
  • семена
  • Европейският парламент е наложил вето на предложението на ЕК за толериране на допустими отклонения за активното вещество тиаклоприд във или върху определени вносни храни
30.01.2024

Европейският парламент е наложил вето на предложението на ЕК за толериране на допустими отклонения за активното вещество тиаклоприд във или върху определени вносни храни

By praadmin 0 136 Views

На 17 януари 2024 г., Европейският парламент (ЕП) е наложил вето на предложението на Европейската комисия (ЕК) за толериране на допустими отклонения в MRLs на активното вещество (а.в.) тиаклоприд за около тридесет вносни хранителни продукта, въпреки че това активно вещество принадлежи към химичния клас на неоникотиноидите и е забранено за употреба в Европейския Съюз (ЕС) от 13 януари 2020[2] г. Това се съобщава в онлайн публикация на Центъра за оценка на риска по хранителната верига ( ЦОРХВ, автор Николай Спасов).
В публикацията се припочня, че през 2020 г., Европейската комисията е решила да не подновява одобрението на а.в. тиаклоприд, което се използва като инсектицид при много културни и фуражни растения, поради предполагаемото му вредното въздействие върху плодовитостта и неродените организми (токсична за репродукцията категория 1B) в съответствие с Регламент (ЕО) № 1272/2008 на Европейския парламент и на Съвета[3], както и поради опасенията относно вероятното замърсяване на подпочвените води с канцерогенни метаболити. Освен това е възможно високата му токсичност за пчели и други опрашители да окажат вредно въздействие върху околната среда. В България, също през 2020 г., компетентният орган в лицето на БАБХ, е забранил използването на инсектициди, които съдържат а. в. тиаклоприд.
В отговор на предложението на ЕК за толериране на допустими отклонения в MRLs на активното вещество (а.в.) тиаклоприд, комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните (Committee on the Environment, Public Health and Food Safety – ENVI) към Европейския парламенто е подала възражение, което е предоставено за преглед от евродепутатите, се казва още в съобщението на ЦОРХВ.

(ПЗ)

Снимка: илюстративна