• Home
  • Растителна защита
  • торове
  • семена
  • LIDEA предлага конкурентно портфолио от хибриди слънчоглед, царевица и сорго – с високи устойчивости, адаптивност и рентабилни за производителите
07.02.2024

LIDEA предлага конкурентно портфолио от хибриди слънчоглед, царевица и сорго – с високи устойчивости, адаптивност и рентабилни за производителите

By praadmin 0 98 Views

През януари, т. г., фирма Лидеа България със своите партньори, организира национален семинар в Комплекс Старосел (обл. Пловдив), на който присъстваха 400 земеделски производители от цялата страна. Репортер на сп. „Практично земеделие“ се обърна към Станой Михов, Маркетинг мениджър във фирма Лидеа България, в обобщен вид да представи пред изданието основните акценти в презентацията на експертите на фирмата.

Станой Михов

Ето какво сподели той:
Намираме се в Комплекс Старосел, където, заедно с нашите партньори от КВС Агро България и НИК Електроникс, организирахме национален семинар за земеделските производители. Ние, от фирма LIDEA, представихме най-новите си предложения от пролетните култури: слънчоглед, царевица и сорго. На семинара основно наблегнахме на технологиите и новостите, които фирмата разработва през последните 3 години при слънчогледа. Поставихме на фокус и уникалната за Европа и света генетика за царевица TROPICAL DENT®, която ние предлагаме на българския пазар.
На семинара, пред българските земеделци, успяхме да представим на първо място при СЛЪНЧОГЛЕДА нашата класификация за MilDew MASTER® и OR MASTER®. Които, смело мога да кажа, гарантират сигурност на българските производители относно защитата на нашите хибриди към мана по слънчогледа и към паразита синя китка. Хибридите слънчоглед, които Lidea предлага са обозначени с тези класификации.
В MilDew MASTER® влизат два типа слънчогледови хибриди. Първият тип е MilDew MASTER® ESSENTIAL – слънчогледи с много добра устойчивост на мана. Отделно те се третират допълнително с фунгицид, който защитава семената и младите кълнове от мана.
Втората класификация е MilDew MASTER® PREMIUM. Към този тип се отнасят слънчогледи с най-добрата устойчивост на мана, които се предлагат на пазара. И дори, ние от фирма Lidea, си позволяваме да не третираме с фунгицид, срещу заразата от мана. Защото сме сигурни заради изпитванията, отчитанията и анализите, които сме правили на българските полета, че тези хибриди са устойчиво решение срещу нападанията от мана.
ЦАРЕВИЦАТА –„царицата на полетата“, също беше акцент в презентацията ни и по-конкретно – TROPICAL DENT® – нашата уникалната генетика. TROPICAL DENT® е нещо, с което от фирма LIDEA се гордеем и отговорно можем да заявим, че хибридите, които имаме в момента и новата селекция, която предлагаме в България и в цяла Европа – доказва своите качества, продуктивност, устойчивост и адаптивност спрямо почвено-климатичните условия и начина на отглеждане на културата.
Смело мога да кажа, че и при двете култури имаме абсолютно конкурентно портфолио – както при слънчоглед, така и при царевица. И сме убедени, и сигурни в успеха в адаптивността и в добавената стойност, които нашите хибриди могат да донесат на земеделските производители.
Разбира се, не на последно място, обърнахме внимание и на СОРГОТО. Фирма LIDEA е лидер и в селектирането и в производството на сорго в Европа, и заради това културата е част от нашето портфолио. Повече от десет години предлагаме сорго на българския пазар. Това с което можем да се похвалим, е, че за 2024 година предлагаме семена от новото никосулфурон устойчиво сорго. Това е истинска революция при тази култура, тъй като до момента имахме хибриди с изцяло конвенционална технология. Но в момента, както вече споменах, започваме да предлагаме на българския пазар и никосулфурон устойчив хибрид – ЕС Зеландия. Този хибрид решава едни от основните проблеми при отглеждане на културата, а именно – борбата с житното заплевеляване по време на вегетация.
В заключение мога да кажа, че вървим напред с абсолютна увереност в развойната си дейност, за да може да предоставяме най-добрите решения за нашите земеделски производители.

Яна Брезовска
Снимки: Агроинфо