08.02.2024

Баросор е първият сорт домат в България с устойчивост на ToBRFV

By praadmin 0 306 Views

Баросор в подходящ за целогодишно отглеждане, както за първа, така и втора култура

ToBRFV, или вирусът на кафявото набраздяване по плодовете на доматите, от 2015 г. е една от най-сериозните заплахи към производството на домати по цял свят. За пръв път се появява в Йордания и Израел и се разпространи бързо в други региони, като Европа, Северна Америка и Азия. В България вирусът официално е открит през 2022 г.
Веднъж появил се, ToBRFV може да намали добива до 70%. Неприятното при този вирус е, че унищожава всички заразени плодове, както и тези в радиус от 150 м, и всички трябва да бъдат изкоренени.
ToBRFV се предава чрез контакт с заразени растения, семена или инструменти. Симптомите на инфекцията се появяват около 10-14 дни след заразяването. Името му произлиза от кафявото набраздяване, което се наблюдава върху заразените плодове. Симптомите, причинени от ToBRFV в доматите, са подобни на тези, причинени от други тобамовируси – мозайка върху листата, стесняване на листата, некроза на педикулата, чашките или дръжките и жълти петна по плодовете. Вирусът нанася трайни щети, включително деформация на плодовете, неравномерно узряване и лош търговски вид.
За да се предотврати разпространението на вируса, е важно да се спазват следните мерки:
• Използване на здрав посадъчен материал
• Изолиране на заразените растения
• Дезинфектиране на инструментите и оборудването
• Използване на средства за контрол на вредителите и болестите
Рано откриването на инфекцията е важно, за да се предприемат мерки за ограничаване на разпространението на вируса. За целта се препоръчва редовно наблюдение на растенията за наличие на симптоми.
Синджента разработва сортове с устойчивост на ToBRFV
Разработване на сорт, устойчив на ToBRFV, е най-логичната стъпка в борбата с опасния вирус. Затова през 2020 г. Синджента предложи първият в света сорт домат с устойчивост на ToBRFV. Изследователите на компанията продължават да работят върху добавянето на устойчивостта в повече сортове и видове домати, докато вирусът продължава да се развива. Само през 2023 г. 17 нови сорта са били в процес на изпитване.
„Знаем, че вирусът се променя и може да причини много щети, особено на добива, да повлияе на растението и да промени поведението му“, каза Рик Лотенс, глобален портфолио мениджър за домати и пипер в Синджента. „Вирусите са непредвидими и трудни за контролиране. Нашата цел е да работим възможно най-бързо, за да въведем устойчивост към ToBRFV в други сегменти и сортове домати.“
Добивът и качеството на плодовете все още са от основно значение, затова устойчивостта към болести не е достатъчна. Потребителите имат високи очаквания, когато става въпрос за вкус, а Синджента си поставя за цел да запази вкуса на доматите, които потребителите познават и обичат.
„Докато продължаваме да добавяме нови сортове с устойчивост на ToBRFV, ние се уверяваме, че те все още имат страхотен вкус“, казва Рууд Каагман, глобален ръководител на отдела за домати в Синджента. „Потребителите обичат вкуса на нашите домати и ги избират, когато отидат на пазар, така че с въвеждането на нови устойчиви сортове искаме да сме сигурни, че производителите могат да продължат да доставят това, което потребителите очакват.“
Баросор е първият сорт в България с устойчивост на ToBRFV
Производителите в България също могат да разчитат на защита от ToBRFV с устойчив сорт домат. От края на 2023 г., Синджента предлага нов сорт с тези качества – Баросор, който е първият червен оранжериен домат в страната ни с устойчивост на вируса.

За по-голяма сигурност, Баросор притежава устойчивост на 5 вирусни заболявания, като освен на кафяво набраздяване, това включва и висока устойчивост на бронзовост (TSWV). Освен това сортът предлага устойчивост на нематоди, фузариум, вертицилиум и листна плесен.
Баросор в подходящ за целогодишно отглеждане, както за първа, така и втора култура. Сортът има силно растение с висок добивен потенциал и къси междувъзлия. Плодовете му имат наситен червен цвят, идеална форма и изравнени размери. Текстурата им е плътна и сочна, а липсата на зелен кочан прави отлично впечатление и на потребителите.
Баросор вече е наличен в дистрибутосрката мрежа за зеленчукови семена на Синджента и може да бъде поръчан за настоящия сезон.

https://www.syngenta.bg/zelenchukovi-semena/domati/barosor-f1

Б.р. – Статията е публикувана във февруарския брой 2/2024 г. на сп. „Практично земеделие“. Изданието може да бъде намерено на вестникалския пазар в страната от 09.02.2024 г.