08.03.2024

Новата ранна диня от Синджента предлага висока захарност и устойчивост на температурен стрес

By praadmin 0 281 Views

Дините остават една от малкото зеленчукови култури в България, които все още отбелязват стабилност в производството. На фона на увеличаващия се интерес към ранното производство на дини сред българските производители, този тренд не спира само в традиционните области. Освен в Харманли, Любимец, Свиленград, Пазарджик и Пловдив все повече стопанства извън тези региони решават да инвестират в ранното производство. Пример за това са области като Петрич, Сандански, Плевен, Варна и Добрич.
Ранното производство представлява неоспоримо търговско предимство за производителите, като им осигурява възможността да пуснат на пазара готови продукти в периода, когато българските дини още не са широко представени. Този стратегически момент позволява на българските производители да се насладят на по-високи цени, като потребителите в страната предпочитат тяхната продукция.
Но ранното производство със себе си носи и предизвикателства, като например риска от температурен стрес, поради по-ранното засаждане. Преобладаващ метод при това производство е използването на разсад, който може да се разсажда на полето още от март. Това налага използването на полиетиленови тунели за защита на засадените растения. Този фактор налага избора на сортове с къса вегетация и здрави растения, които са толерантни на стрес.
Метеорологичните условия, които предполагат температурен стрес за младите растения, ги правят по-уязвими на атаки от почвени патогени. Това е причината да се препоръчва засаждане върху подложки, които да предпазят разсада от заболявания, причинени от почвата.
В същото време, трябва да се вземе предвид, че значителна част от търговията с дини минава през големите търговски вериги, където се изисква комбинация от здравина и високо качество на плода. Затова е важно предлаганите продукти, включително и дините ранно производство, да отговарят на техническите им изисквания. Издръжливостта, която им позволява да запазват качеството си дълго време е една от търсените характеристики. На челно място стои и изискването за високо качество и плътност на плода, понеже част от дините, които се предлагат в търговската мрежа са предварително нарязани на половинки или четвъртинки.
Уеднаквяването по форма и размер също е търсено от търговците. Тъй като в този период дините поддържат високи цени, компактният размер е предимство. Предпочитани са дините с размер около 6 кг, за разлика от търсените в по-късно лято, чиито размери са около 10 кг.
Мирто: новата ранна диня от Синджента
Синджента е един от безспорните лидери в България при сортовете дини. Затова, компанията се стреми да предложи нови и подобрени сортове, способни да се справят със значителните колебания в пролетните температури и да гарантират изобилни и висококачествени реколти.
Мирто е последното предложение на компанията, насочено към успешното производство в ранния сегмент. В допълнение към бързото плододаване, сортът се отличава с изключителна устойчивост към температурни разлики. Подходящ е както за производство на открито, така и в тунели.


Характеризиращ се с по-тъмна кора, която не губи своя цвят, плодовете на Мирто са равномерни с отлично закръглена форма. С високо съдържание на захар, вътрешността на плода е наситено червено и запазва своята текстура за дълъг период, което прави сорта подходящ и за продължително съхранение.
С период на плододаване от около 66 дни, Мирто е идеален за първата реколта и се отличава с устойчивост към температурни разлики и болести като брашнеста мана и антракноза.
Новят сорт Мирто, вече се предлага чрез дистрибуторите за зеленчукови семена на Синджента. Мирто дава възможност на българските производители да инвестират в технологично и иновативно производство на дини.

Допълнителна информация:

https://www.syngenta.bg/zelenchukovi-semena/dini/mirto-f1