• Home
  • Новини
  • Министър Вътев изисква ОДЗ да организират стриктно приемът по украинската помощ
20.03.2024

Министър Вътев изисква ОДЗ да организират стриктно приемът по украинската помощ

By praadmin 0 56 Views

Днес се открива приемът по украинската помощ, към която земеделските производители имат засилен интерес. Директорите на Областните дирекции „Земеделие“ трябва да организират стриктен режим на работа, за да може в срок да се обработват подадените документи и оттам да се придвижат бързо към Държавен фонд „Земеделие“ и да се пристъпи към изплащане на средствата. Това e заяви. министърът на земеделието и храните Кирил Вътев по време на работна среща в град Хисаря с директорите на 28-те Областни дирекции „Земеделие“, ръководството и експерти на „Напоителни системи“ ЕАД, Националната служба за съвети в земеделието и други представители на структури от системата на МЗХ, съобщи пресслужбата на министерството.
Във връзка с водата за напояване и пасторализма министър Вътев е информирал присъстващите, че общата работа с Министерството на околната среда и водите се движи по план и напредва. „Намерена е работеща формула за напояване на максимум земеделски площи, за да може да се произвежда конкурентна селскостопанска продукция. Ако развиваме успешно поливно земеделие, ще може да се ограничи и присъствието на вносни плодове и зеленчуци в потребителската кошница и ще можем да консумираме български“, отбелязва министърът. Той отново е изтъкнал, че достъпът до вода за напояване трябва да бъде задължение на държавата спрямо земеделските производители.
Изпълнителният директор на „Напоителни системи“ ЕАД Снежина Динева е информирала, че тази година предварително заявените от земеделските производители поливни площи са около 40 хил. дка повече. Една от причините за това са 24-те проекта за рехабилитация на поливната инфраструктура, които ще направят по-ефективно използването на водата.
Министър Вътев е подчертал и ключовото значение на Националната служба за съвети в земеделието за информиране на земеделските стопани с актуалните промени в нормативната уредба, включително в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Промените ще окажат и социален, и демографски ефект, смята министърът. Той е подчертал, че промените ще улеснят както дейността на местните земеделски производители, така и на животновъдите, които ще могат да ползват пасищата до съответния животновъден обект.
(ПЗ)