• Home
  • Новини
  • Министър Вътев и браншови организации от земеделието се обединиха за създаване на нов Закон за кооперативите
18.04.2024

Министър Вътев и браншови организации от земеделието се обединиха за създаване на нов Закон за кооперативите

By praadmin 0 46 Views

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев обсъди с представители на браншови организации от сектор „Земеделие“ създаването на ново законодателство за кооперативите. Това е станало по време на първото заседание на работната група за изготвяне на законодателни промени, което се е провело в МЗХ, съобщиха от пресцентъръ на ведомството. Министър Кирил Вътев е казал, че сдружаването ще доведе до по-добри икономически резултати, ще оптимизира разходите по агрохранителната верига, както и ще подобри позициите на българските производители на пазара.

Всички участници са се обединили около необходимостта от регламентиране на функциите и дейността на кооперативите, като форма на обединения на физически и юридически лица от сектора. Работната група е на мнение, че сега действащият Закон за кооперациите не трябва да се променя.

От своя страна представителите на браншови организации са подкрепили идеята и са посочили, че кооперирането ще им предостави възможност за успешна реализация и ще се постигне по-ниската себестойност на продукцията. В новия нормативен акт следва да се отчитат особеностите в дейността на кооперативите на земеделски производители, както и да се защитят интересите на всички участници в тях. (ПЗ)