Европейската агенция по химикали (ECHA) потвърди, че активното вещество глифозат не е канцерогенно

By on 02.07.2022 0 387 Views

Справка:

https://apigateway.agilitypr.com/distributions/history/433299eb-0ee9-4922-86e1-91ad09b27c25

Според Комисията за оценка на риска RAC на ECHA „наличните научни доказателства не отговарят на критериите за класифициране на глифозат като канцерогенно, мутагенно или репротоксично вещество“. Становището не се отклонява от позицията на ECHA от 2017 г., когато също не класифицира глифозат като канцерогенен. Тогава, както и сега, ECHA заключи, че глифозатът може да причини сериозно увреждане на очите и е токсичен за водните организми. Това се казва в Информационен бюлетин № 6/2022 г., издаден от Дирекция „Политики по агрохранителните вериги“ към Министерството на земеделието и публикуван на официалната интернет страница на ведомството (https://www.mzh.government.bg/bg/ministerstvo/aktualno).

В допълнение се казва, че на пленарната сесия на Европейския парламент на 06 юни, бяха отправени въпроси към Европейската комисия относно употребата на пестициди и защитата на потребителите:

При предишния си законодателен мандат през февруари 2019 г. Европейският парламент прие резолюция относно прилагането на Директивата за устойчива употреба на пестициди. Членовете на Европарламента изразиха съжаление, че повечето страни от ЕС не са постигнали значителен успех при насърчаване на алтернативни техники за контрол и намаляване на риска и употребата на пестициди. В резолюцията се отбелязва, че само пет държави са установили измерими цели по отношение на пестицидите. В своята резолюция от 2021 г. относно Стратегията „От фермата до трапезата“, Европейският парламент заяви своята подкрепа за обвързващи цели за намаляване на пестицидите и призова за действия за подобряване на процеса на одобрение на пестициди и неговото прилагане.

Снимка: интернет- свободна за употреба

––––––––––––––––––––––––

Комитет за оценка на риска към ЕСНА

Комитетът за оценка на риска е съставен от учени, номинирани от държавите — членки на ЕС, и назначени от Управителния съвет на ECHA в тяхно лично качество. Комитетът има наблюдатели от различни организации на ЕС, представляващи гражданското общество, академичните среди и промишлеността. Заедно те отговарят за изготвянето на научни становища, които след това се използват от Европейската комисия и държавите — членки на ЕС, когато решават как трябва да се контролират химическите рискове.

(ПЗ)