Може да се доверите на обучени кучета за откриване на инвазивни плевели

By on 03.01.2020 0 410 Views

Тази статия не цели да информира за огромната вреда от инвазивните плевели, които не само силно влошават добивите от земеделските култури, но и поради изключително бързото си разпространение – унищожават местното разнообразиe от растителни видове и нарушават екоравновесието.Техният контрол е изключително труден – както с агротехнически практики, така и с продукти за растителна защита. През последните 30 години проблемът застрашително нараства, особено в САЩ и в някои страни от Европа.

В авторска статия, публикувана през декември 2019 г.,  в блог за инвазивни растения, на уеб страницата на CABI (Международна междуправителствена организация с нестопанска цел, която подобрява живота на хората по целия свят, като предоставя информация и прилага научна експертиза за решаване на проблеми в селското стопанство и околната среда),  Хелга Хейлен разказва за един много практичен начин, установяващ инвазивни плевели…чрез кучета. (б. р. – Хелга Хейлен е управляващ директор на Conservation Dogs Ireland, първата консултантска агенция, обучаваща кучета, които надушват инвазивни плевели в Европа).

Проучванията на авторката са показали, че властите в Африка, Австралия, Канада и Нова Зеландия имат впечатляващ опит в използване и доверяване на инстинктите на  кучета при откриване на инвазивни видове, които дават най-добрия възможен обрат. Кучетата са техният инструмент номер 1 в това направление и те знаят, че никой друг метод не е толкова бърз, точен, евтин и екологичен.

Как е възможно това, задава риторичния въпрос авторката и пояснява – вместо да се разчита на визуализации, за да открият и правилно идентифицират инвазивните плевели, както правят хората, тайната е в „ кучешката муцуна”. Обучените кучета са ненадминати в откриването на инвазивните плевели рано, само по аромат. 

В Ирландия напр., избрани кучета се обучават да откриват малки растителни части от японска фалопия (Fallopia japonica, Polygonum cuspidatum) – много опасен инвазивен плевел от сем. Лападови (Polygonaceae). Обучените животни работят на терен и установяват безпогрешно мястото на плевела във всеки сезон, дори и когато плевелът „спи”, или коренището му е на 1 м дълбочина в почвата.

Японската фалопия е заплаха не само за екосистемите и културите, но и за инженерните съоръжения – мостове пътища и др., защото с мощната си коренова система разрушава целостта на земните пластове. Затова ранното й откриване е ключово за вземане на мерки за ограничаването й, включително и с хербицид.

Какво прави кучетата толкова специални? Обонянието им не само е по-силно между 10 и 100 000 пъти от човешкото, но те имат и още едно ненадминато предимство –  могат да работят през цялата година в голяма част от умерения климат на Европа.

Методите на обучение съвпадат с тези за другите кучета, специализирани за откриване на хора, наркотици, експлозиви и др. следи. Обучените кучета намират набелязаните цели до 40 пъти по-бързо, отколкото е възможно при всеки друг метод. Изпитванията показват, че  това, което 5 човека покриват за 8 часа, кучето се справя по-добре само за 1 час.  Кучетата дават резултати моментално, с почти перфектна точност. Освен това, за труднодостъпен или може би гъст, обрасъл терен, кучетата са оборудвани с GPS, регистриращи сигнала си за „спиране и заглеждане“, за да влязат по-късно екипи за контрол на плевелите с точни координати за мястото на разпространение.

На снимката: Фалопия японика

(ПЗ)

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *