Научната програма BASF Chemgeneration се завръща в TechnoMagicLand в София

By on 09.01.2020 0 419 Views

След коледните и новогодишни празници и зимната ваканция на учениците научната програма BASF Chemgeneration се завръща в TechnoMagicLand в град София, съобщиха организаторите.

 

След зимната ваканция отново може да се кандидатства за участие в безплатната научна програма BASF Chemgeneration за устойчиво развитие, съобщи доц. Лъчезар Христов, ръководител на програмата, организирана от BASF и Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Климент Охридски“.

Програмата включва набор от интерактивни семинари по химия и се провежда в 8 страни от Централна и Южна Европа с цел да образова учениците относно значението на естествените науки в създаването на устойчиво бъдеще за човечеството. Със своето участие в осъществяването на програмата у нас СУ „Св. Климент Охридски“ се присъедини към мрежата от най-престижните научни и образователни институти, които работят върху нейното реализиране заедно с BASF.

„Независимо дали живеете в Европа, Африка или Нова Зеландия, замърсяването на водата, въздуха и почвата, обезлесяването и употребата на невъзобновяеми природни ресурси са въпроси, на които обществото обръща все по-голямо внимание. Именно поради това ние сме изключително щастливи, че тази учебна година нашите ученици имат шанса да разберат възможностите за решаването на тези проблеми”, подчерта ръководителят на програмата в България доц. Лъчезар Христов.

По време на семинарите учениците ще провеждат истински експерименти по химия и по този начин ще се опитат да решат някои от проблемите на съвременното общество. Участниците в програмата сами ще направят хартия и система за пречистване на водата, ще отделят метал чрез електролиза и ще анализират видовете пластмаса, които се разграждат само за няколко седмици. Освен това ще имат възможността да се запознаят със същността на линейната и кръговата икономика, както и да разберат разликата между тях.

Доц. Лъчезар Христов сподели, че научната програма BASF Chemgeneration дава възможност на учениците да се образоват по един практичен и забавен начин: „Децата ще изучават химия извън класната стая и учебниците. Така те ще придобият активно отношение към естествените науки, а химията ще спре да бъде просто набор от процеси и реакции, превръщайки се в неделима част от ежедневните дейности. Като участват в тези работилници, учениците ще разберат колко е важно да обръщат повече внимание на хранителните опаковки, отпадъците и потреблението на вода, да научат какво може да се рециклира и какви са възможните начини за намаляване на употребата на природни ресурси.”

Семинарите в научната програма BASF Chemgeneration ще се организират от 14 ч. в петъчни дни в TechnoMagicLand в град София. В продължение на 90 минути групи от по 20 ученици ще провеждат експерименти по химия със съдействието на модератори.

За участие в научната програма BASF Chemgeneration могат да кандидатстват единствено учители или училища чрез попълването на формуляр, достъпен на образователния уебсайт www.chemgeneration.com.

(ПЗ)

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *