Фирма PANAMIN задава стандарти при храненето на културите в полетата на българските земеделци

By on 09.01.2020 0 370 Views

С  Ангел Кинанов, Управител на PANAMIN за България разговаря Яна Брезовска, гр. редактор на  сп. „Практично земеделие”

 – Г-н Кинанов, как стана така че през есента на 2019 г. фирма PANAMIN разчупи традицията – листното подхранване при есенниците да се прави и на есен, а не само през активната вегетация? Защо Ви се довериха зърнопроизводителите? 


– През последните години промяната в климатичните условия накара производителите да търсят нови средства и практики за справяне с предизвикателствата. Липсата на влага през есента и стресовите фактори през цялата година изискват промяна в технологията на отглеждане на културите. Есенното подхранване е потенциална превенция на загубите, които търпят фермерите заради капризите на времето. Някои наши клиенти тази година приложиха есенно Панамин Агро за трета поредна година и резултатите отново са впечатляващи – не само в началната фаза на развитие, но и при отчитане на добивите през следващата година.

– Бихте ли коментирали конкретни наблюдения за ефекта от това подхранване на полетата с есенници? В какво състояние са посевите, третирани с продуктите на  Панамин?

Панамин Агро неутрализира негативното влияние на стреса върху посевите. На практика, каквито и да са климатичните условия, третираните с продукта растения се държат сякаш се развиват в благоприятна за тях среда. В последните три години се убедихме, че есенното подхранване с Панамин Агро дава силен старт на есенниците. Наблюдаваме равномерно поникване, по-свеж и зелен цвят, видим с просто око, липса на пожълтяване и изпреварващо развитие спрямо нетретираните посеви.

– Става ясно от позициите Ви на българския агропазар и от реалните резултати в полетата на земеделците при всички култури, че фирма PANAMIN задава стандарти при храненето на културите. Какви нови продукти и технологични решения ще предложите за сезон 2020?

– Считаме, че към момента Панамин Агро е единственото решение на пазара, което отговаря адекватно на промените в климатичните условия. Ускоряването и удължаването на фотосинтезата и имуностимулиращият ефект са основните „жокери“ на продукта. Ние обаче искаме да предложим на нашите клиенти цялостна технология на отглеждане, съобразена с най-новите предизвикателства, пред които е изправено зърнопроизводството. Ето защо най-новите ни разработки, които са на пазара от тази година, представляват висококачествени листни торове, богати на хранителни вещества, които „зареждат“ растенията с всичко, което им е необходимо, за да развият в максимална степен потенциала си. Това е Панатоп! Комбинацията Панамин и Панатоп тепърва ще се доказва и утвърждава като безкомпромисна рецепта за постигането на високи добиви.

– Наскоро Ви беше връчена престижна награда за най-успешно наложен нов продукт в българското земеделие. Защо се случи това?

– Истината е, че Панамин Агро се наложи на пазара за наистина кратък период от време. Това от една страна се дължи на факта, че той се появи в точния момент – когато наистина възникна нуждата от него. От друга страна продуктът е иновативен, разработен по уникална австрийска технология, изключително висококачествен. Той наистина възстановява потенциала на пострадалите от стрес растения и е отлично решение във времена, в които климатът е все по-непредвидим. Това нямаше как да остане незабелязано от земеделците. Те се убедиха в неоспоримите предимства на Панамин Агро.
Това, което ние направихме като фирма, за да наложим продукта на пазара пък беше, че не заложихме на бързите печалби, а искахме да покажем, че продуктът наистина работи – на нас, на екипа на Панамин, на земеделците – всички ние трябваше да повярваме в продукта и в това, че той е приложим в нашите условия. Ето защо посветихме една цяла година (2017 г.) само на опити – в различни институти, университети, стопанства. Това много ни помогна в работата през следващите години, когато трябваше да убедим производителите да опитат продукта. Те по-скоро знаеха, че когато има много стрес, растенията реагират негативно на всякакви третирания, а Панамин именно при стрес показва най-голямата си сила. Днес сме щастливи, че все повече производители третират масово с Панамин, благодарни сме им за доверието и се радваме и на тази награда.

– Впечатлена съм от факта, че през 2019 година сте заложили опити и сте изпитали в реалната практика продукти на Панамин в 101 земеделски стопанства в цялата страна. Бихте ли разказали за някои от резултатите, които са най-показателни за ефективността им?

– Да, както казах, продуктът навлезе бързо на българския пазар и, за да покажем на земеделците неговото действие, продължаваме с контролираните опити. Нашите агрономи и партньори всяка година масово изпитват Панамин в различни стопанства в цялата страна. През 2018 г. имахме 50-60 опита, през 2019 г. – 101. Общо до момента, откакто сме на пазара, имаме над 250 опита из цяла България. Резултатите са видни с просто око – силен старт на културата, изпреварващо развитие спрямо контролите, а при прибиране на реколтата отчитаме сериозен ръст в добивите и качеството на продукцията.

 -Благодаря, Ви!

На снимката: Ефект на Панамин Агро след първо есенно третиране

 (Б. р. $Интервюто е публикивано в бр. 1/януари 2020 г. на сп. „Практично земеделие“. Изданието може да бъде намерено с предимство по павилионите „Лафка“ в страната.)

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *