Решаване на тежките проблеми при зеленчукопроизводството с инсекти, нематоди и коренови болести с Био технологии на Био 5 ЕООД

By on 10.01.2020 0 510 Views

Настъпва новият сезон за производство на зеленчуци в оранжерийни условия и на открито.

Земеделските производители доуточняват схемите си за работа при съответните производства и съответните проблеми, а на места те са не големи – а почти непреодолими.

В продължение на 4 години и отгледани вече 7 реколти по наши технологии, ние, от  Био 5 ЕООД имаме отлична експертиза и работещи решения за професионалното градинарство и най-вече в растителната защита.

  Био 5 ЕООД, Ви, предлага напълно изпитани и утвърдени схеми на работа при проблемни производства ,затормозени от станали резистентни към препарати за растителна защита вреднители: Доматен молец (Tuta absoluta),Kалифорнииски трипс (Frankliniela occidentalis),Оранжерийна белокрилка (Trialeurodes vaporariorum), нощенки(Agrotis ipsilon).

 Прилаганата схема за борба с тези коварни неприятели има доста предимства, на които разумния производител трябва да обърне внимание.

 Водещият продукт тук е METAB.B зависимост от степента на нападение и доминиращия вредител нашите специалисти ще изградят най-добрата схема на приложение така, че успехът да не е само 100%-ов, а ,Вие – да прилагате продуктите при най-разумни, бихме  казали, най-ниски цени  за вашето производство.

Продуктът е концентрат от  жизнени конидии и спори на полезни и антагонистични гъби съчетани от технологията Microtech и Microstim.Начина на действие е да опаразитят насекомите (възрастни и ларви), хранят се с хемолимфата им и се размножават, като произвеждат спори, които разпространяват инфекцията. Насекомите умират от дехидратация, и същевременно – след проникване на спорите във вътрешността на насекомото, то се разрушава от вътре.

Процесът е изключително бърз, понякога трае минути, а окончателният ефект е 12-48 часа.

Положителното в този похват е, че няма карантинен срок, няма остатъчни количества, няма притеснение относно срока на бране и относно последващите анализи за наличие на остатъци от вредни вещества в готовата продукция.

Продуктите, които предлагаме, не позволяват изграждане на резистентност, могат да се повтарят многократно.

Ценово са съвсем поносими, фирмата отстъпи в този сегмент, за да се съобрази с трудното положение относно разходната част на всички зеленчукопроизводители, било в хидропоники, оранжерии на почва или открито производство.

ПРИМЕР за разрешаването на един такъв проблем, стигнал до такава крайност, че производителите бяха пред дилема дали да продължават с производството си, е фирма „Агростан”, с. Стражица, с 5 дка хидропонна оранжерия в направление – отглеждане на краставици. Нападението от калифорнийски трипс беше смазващо.

 Днес, вече са изминали 5 реколти без вредителя, при напълно нормални производствени условия и резултати. Калифорнийският трипс е история за тях.Оранжерията е напълно чиста от всякакъв вид други инсекти (на снимката).

Собствениците Дасислава и Росен Георгиеви дори не се замислят да сменят схемата на работа, спомняйки си старите проблеми,третирането с маски, остатъчните количества, задушливия мирис. Но всичко това е вече назад, минало!

Друг важен проблем, за който предлагаме разрешение, е борбата с Нематоди (Мeloidogine sp.,Heterodera sp.,Globodera sp.).Тук топ продуктът е POCHAR.  По преценка на специалиста се изготвя схема на работа и се определят специфичните за всяко стопанство параметри за борба с почвените нематоди.

POCHAR  действа на възрастните и яйцата, като ги опаразитява в цисти и гали, предотвратявайки появата на ларви. Антагонистичната активност се състои в производството на протеолитични и хитинолитични ензими,които разграждат клетъчната структура на нематодите, по специално тази на яйцата и на младите женски. Образуват се лепкави капани от триизмерни мрежи,които хващат нематодите в движение. В рамките на 1-2min., бързо движещите се нематоди се хващат в тази мрежа,оставайки в плен на пръстен (разширение на хифата на гъбата).Веднъж уловени, движенията на нематодите в рамките на 10min.се забавят. След 24 часа нематодите почти изцяло са изядени от гъбите.

 „Био 5”ЕООД  разполага с абсолютен прецедент, справихме се с нематоди в хидропонна оранжерия на фирма „Биодинамик”. Заразата с нематоди беше в кокосовите стърготини на почвения субстрат. След приложената терапия с POCHARпроблемът  изчезна  и те се радват на напълно нормална реколта.

 

Не на последно място са и кореновите проблеми.Тук водещия продукт е CLONOTRI, последван от MICOSEEDS MB. Прилагайки ги, производителите забравят за непреодолимите проблеми с Armillaria,Fuzarium,Phytophtora,Pythium,Pyrenohaeta,Rhizoctonia,Alternaria,Sclerotinia,Verticilium.

ClONOTRIпроизвежда фунгистатични вещества, които блокират развитието на патогените. Отделно стимулира развитието на растението чрез увеличаване на кореновата система и листната маса.

Един от ярките примери за решението на подобен проблем е излекуването на Корки рутвкорковяване на корените (Pyreno-chaeta)  при домати на фирма „Екарагро”-стъклените оранжерии на Екарисажа във Варна, които са на почва.На пета китка растенията започнаха да съхнат от към върха, след терапията всичко приключи и се радваха на съвсем нормален добив.

 За тези и други проблеми, свържете се с нас:

БИО 5 ЕООД – ПРЕПАРАТИ, ТОРОВЕ И ЦЯЛОСТНИ БИО ПРОГРАМИ ЗА РАСТИТЕЛНА ЗАЩИТА.

гр.ВАРНА, ПАЗАР „ЧАТАЛДЖА“, агроаптека, ул.“ ВОЙНИШКА“

тел.: 0896 306 502, email: mirospetkov@abv.bg;www.Bio 5-varna.org

 

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *