Френските лозари се страхуват да не загубят земя в новите зони без пестициди

By on 12.01.2020 0 264 Views

Зоните без пестициди, прилагани във Франция от 1 януари 2020 г., разгневиха лозарите, които губят голяма част от повърхността, докато гражданското общество все още ги счита за недостатъчни, се твърди в публикация на https://www.euractiv.com, позовавайки се на доклади на Euraktiv, Франция.

Идеята за така наречените „зони без пестициди” (или зони без  третиране) във Фрнация постепенно се появи като решение за защита от вредното въздействие на продуктите за растителна защита. Но на практика тяхното изпълнение изглежда не удовлетворява фермерите или местните жители, пише в статията.

Под безпрецедентен обществен натиск и нарастващ брой общински подзаконови нормативни актове, забраняващи прилагането на пестициди в близост до домовете, правителството на Франция излезе с концепция за зони без пестициди. Те биха определили безопасни пространства между земеделските площи и домовете. В публикацията се напомня, че

през  есента на 2019 г. беше проведена обществено обсъждане, а заповедта беше публикувана в последните работни дни на отминалата година – на 29 декември 2019. Минималните разстояния за зони без третиране са определени така: на пет метра за така наречените ниски култури/полски кутуре като зеленчуци и зърнени култури и на десет метра за високи култури, които включват овощни дървета, трайни насаждения или лозя.

Това е „напредък“, според земеделския министър Дидие Гийом, тъй като такива ограничения са налице само в „много малко страни в Европа“ (като Словения, Италия или няколко германски провинции).

Решението обаче все още е много далеч от исканията на някои екологични асоциации, които изискват разстояние от 150 метра спрямо частните имоти и площите, определени за биологично производство. Според тях, така ще се избегне нежелан риск от разпръскване на пестициди.

„Избраните така наречени разстояния за безопасност са непоследователни“, реагира Франсоа Велерет, директор на фючърсите на Générations. За френската партия Зелени, Europe Ecologie les Verts (EELV), правителственият указ също е неадекватен.

„EELV ще продължи да подкрепя кметовете, които издават укази за забрана на употребата на пестициди в близост до жилищни сгради“, заяви Зелената партия.

 „Създавайки, в определени ситуации, непреодолими разстояния за безопасност, независимо от практиките и мерките за защита, правителството отстъпва място на идеологията и изоставя много земеделски производители, без да предлага никакви решения. Къде е логиката? “ – питат от основния браншови земеделски съюз на Франция (FNSEA).

Източник на критика също е фактът, че не е въведена схема за обезпечаване на обезщетение за земеделската земя, която вече не може да бъде обработвана, поради налаганите ограничения за третиране.

„А какво ще кажете за факта, че никой не споменава обезщетение за загубите, които земеделските производители непременно ще понесат, като загубят площта от своите стопанства?“, заявяват от националната федерация на асоциациите на фермерите (FNSEA). Очаква се съюзът да обсъди възможни блокади през януари.

Ако тези зони засягат всички земеделски земи, първо ще пострадат френските лозя. Близостта на лозята до населените места в много лозаро-винарски райони, като Шампан, Бургундия или Елзас, може да изложи френските лозари на значителни загуби на площ.

Според оценките на Асоциацията на лозарите от Елзас, 300 хектара лозя ще бъдат пряко засегнати от тези нови зони, които обхващат около 2% от лозята на региона.

В Шампан ще бъдат засегнати около 1000 хектара, което представлява 3% от площта на лозята, в регион, където цените на земята са средно 1 милион евро на хектар.

А лозарската площ на Bourgueil в Лоара може да загуби 75 хектара, тоест 5% от нейната площ.

И пространството за маневри остава ограничено за лозята на Франция, тъй като разходите за периодична обработка  с медсъдържащи продукти за борба с гъбните заболявания в биологичното земеделие не винаги могат да бъдат покрити. Това е голям проблем, като се има предвид, че решенията за биоконтрол, единствените, които остават извън обхвата на новоприложените зони за третиране (ZNT), все още не са усъвършенствани, заявяват от FNSEA.

(ПЗ)

Снимка: pixabay.com

 

 

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *