Използването на селскостопански дронове за пръскане с пестициди изисква мобилизиране на много ресурси

By on 04.03.2020 0 251 Views

Франция експериментира с дронове като средство за разпръскване на пестициди. До 2021 г. технологията може да започне и в практиката, тъй като това може да доведе до по-прецизно третиране, както и до намаляване на употребата на фитосанитарни продукти, пише Сесиле Барбиер в  https://www.euractiv.com/ (Доклади на EURACTIV Франция) .

През последните години употребата на селскостопански дронове се увеличава, особено защото те могат да достигнат стръмни участъци от земеделските площи и да извършават фитосанитарни обработки възможно най-близо до мястото, където продуктите са необходими, посочва авторът и задава риторичния въпрос: Но могат ли тези безпилотни летателни апарати (БЛА) да революционизират сектора?

„С помощта на селскостопански дронове ние оптимизираме пръскането и по този начин можем да обърнем повече внимание на броя на използваните продукти“, обяснява Mikaël Montagner от международния производител на дронове Drone Volt.

След като последните данни за продажбите през 2018 г. показват тревожно увеличение на употребата на пестициди с 21%, френският селскостопански сектор остава силно зависим от вложените ресурси, въпреки така наречения от Франция План за намаляване на пестицидите „Ecophyto“, който се стреми да намали наполовина използването на тези химикали от 2008 г. насам.

С други думи, Франция е изправена пред безпрецедентно предизвикателство в опита си да намали употребата на фитосанитарни продукти.

Пръскането с дронове може да бъде част от панорамата на новите технологии за намаляване на използването на продукти за растителна защита,  но тяхното развитие все още е в начален стадий, се чете в статията.

Французите решиха да започнат експеримент по пръскане с дронове през октомври 2019 г. Дотокава практиката беше забранена, тъй като „въздушното пръскане“ се счита за силно вредно за околната среда. До октомври 2021 г. обаче експериментът трябва да даде възможност да се определят ползите от използването на дронове за въздушно пръскане, подчертава авторът и уточнява:

Засега само ферми, които имат земеделски парцели „с наклон, по-голям или равен на 30%“, могат да участват в експеримента. Освен това, на БЛА е разрешено само да пръскат продукти, сертифицирани по биологичен път, или могат да се прилагат върху парцели, притежаващи така наречения сертификат за „висока екологична стойност“.

Следователно тези селскостопански дронове позволяват на фермерите да имат достъп до труднодостъпни райони с традиционни селскостопански инструменти, както и да прецизират броя на използваните продукти, като се насочват към частите от земята, изискващи обработка.

Освен цената на дрона, която може да възлиза на около 30 000 евро, операцията по пръскане трябва да се извърши от опитен пилот. Метеорологичните условия също могат да повлияят на използването на пръскащия дрон. Следователно, използването на селскостопански дронове за пръскане на пестициди изисква мобилизиране на много ресурс, е едно от заключенията в статията.

Въпреки че използването на селскостопански дронове за пръскане на пестициди  е още  в начален етап, тези БЛА могат да се използват за други цели. Използва се за картографиране на парцели; за идентифициране на дефицит на азот, където културите имат затруднения в растежа, така че дроновете да могат да изчислят необходимите дози азот възможно най-точно. Друга перспектива за селскостопанския дрон е наблюдението на стадата в животновъдните ферми, които понякога се разпростират върху много хектари земеделски земи и др.

(ПЗ)

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *