Биатлон 4D – новият голям хербицид за контрол на широколистните плевели в житни – достигна 4 млн. декара третирани площи

By on 11.03.2020 0 391 Views

Хербицидни предложения на БАСФ за контрол на плевелите в житни култури – сезон 2020

 Цветан Личев, Регионален търговски мениджър на БАСФ България – Решения в земеделието за  Западна и Централна Северна България (на снимката), представи хербицидните предложения на БАСФ за контрол на плевелите в житни за сезон 2020, пред производители от региона на техническа среща, порведена в края на февруари т. г., в РИУ Правец. Ето и неговия коментар, в резюме:

Основен компонент в технологията на БАСФ в борбата срещу плевелите при житни култури е Биатлон 4D. Един продукт, който благодарение на вашето доверие (б. р. – на земеделците) за кратко време успя да достигне близо 4 млн. третирани декара през 2019 година.

Биатлон 4D за борба с широколистни плевели във всички житни култури. Новият голям хербицид.

През последните няколко години основната тема, която се обсъжда по полето е контролът на трудните плевели. Колко от познатите хербициди са ефикасни срещу тях? Качеството на хербицидите започна да се определя от тяхната способност и сила, с която те могат да се справят с: великденче, мак, лепка, мъртва коприва, теменужка, здравец и други. Това са плевелите, които поставихме през последните години в графа: трудни за контрол плевели. Интересен факт е, че масовата употреба на няколко продукта през последните 10 години е в основата на намножаването на тези плевели, точно поради липсата им на ефикасност. Още по-интересен факт е, че точно тези хербициди сега излизат пред вас със заявката, че успешно могат да се справят именно с плевелите, които са се намножили именно поради тяхната употреба.

Вие, сте изправени пред избор на кой продукт да се спрете – на сигурното решение или на заявки на фирми с техните продукти.

Как се разви Биатлон 4D  през последните 3 години?

Той достигна 4 млн. декара третирани площи. Продуктът постигна третиране на тези декари заради неговите качества и затова, че той е категорично решение срещу трудните плевели. И към момента (25.02.2020 г.)- великденчето, плевелът срещу който всички хербициди започнаха да се състезават и плевела,който миналата година създаде доста трудности в някои стопанства, вече напредва в развитието си. Отделни фермери вече започват да третират срещу великденче. Ако този плевел остане в пшеницата  – ще пречи на братенето и на нормалното развитие на културата.

С Биатлон 4D – 25 дни след приложението в доза 4,5 г/дка – великденчето е напълно загинало. Същото се случва и с прерасъл мак с около 8 листа, на 25-ия ден е напълно загинал. При лепката също има категоричен контрол. Тези, които отглеждат Clearfield рапица, знаят колко трудна е борбата със самосевката в житни култури, които идват след рапица в сеитбооборота. Решенията срещу технологичната рапица са 2,4-Д или МЦПА (а. в.), а приложението на тези продукти е доста специфично предвид прозореца,  в който те могат да се внесат – фаза на културата и температура. Ако не се спази нещо от това, добивът може да бъде увреден.Не така стоят нещата при Биатлон4D. Това е поредното доказателство за силата на продукта. Над 90% от самосевката е напълно загинала. Малкият процент растения, които остават, са силно потиснати и не успяват да цъфнат и да се осеменят.

Тази сила на продукта се дължи на комбинацията на активните вещества на Биатлон4D, заедно с аджуванта Деш, който спомага за прилепването и усвояването на активните вещества по-добре от плевелите.  В случая еважен момента на смесване – аджувантите винаги да се слагат последни в резервоара.

Другата често срещана комбинация е Биатлон 4Dс  Палас. При комбинирано заплевеляване от здравец, мак и див овес, който е широко застъпен в Централна и Северозападна България, комбинацията работи много успешно.

Обобщение: Биатлон 4D контролира плевелите, които другите не могат. Има много широк прозорец на приложение както на културата, така и във фазата на плевелите. Има и много широк температурен диапазон, което означава, че той запазва високата си ефикасност дори при големи температурни амплитуди.

В РЗ Технология в житни култури на фирмата, препоръките са:
За полетата, в които няма житно заплевеляване, Биатлон4D- в дози между 4 и 5 г/дка. За полетата, където има смесено заплевеляване и див овес, власатка, овсига, райграс – Палас.

Медакс Топ е растежен регулатор, нуждата от който е видима и ще нараства. Напоследък, започнаха да се отглеждат по-високи сортове, особено премиум пшениците, които са склонни към полягане. В тази връзка употребата на растежен регулатор има свое място в технологията, за да намали риска от полягането. Растежният регулатор на БАСФ е Медакс Топ.

сп. „Практично земеделие”

 

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *