140 милиона холандски лалета вече са били унищожени през последния месец – използват се като компост в инсталации за биогаз

By on 13.04.2020 0 159 Views

„Ако няма рождени дни, ако няма сватби и други празненства, тогава никой не се нуждае от големи количества цветя“, казва Мишел ван Ши, говорител на Flora Holland, цитиран от авторитетното он-лайн издание „Шпигел”

В една нормална година Flora Holland, най-голямата асоциация на производителите на цветя и растения в Холандия (и една от най-големите световни борси за цветя), продава около дванадесет милиарда цветя и растения,  дванадесет милиарда цветя и растения, допълва той.

Но сега всичко е различно: около 400 милиона цветя, включително 140 милиона лалета, вече са били унищожени през последния месец, според оценките на Фред ван Тол, мениджър на FloraHolland. Общо Холандската организация за земеделие и градинарство оценява щетите на пазара на цветя в страната от кризата  с коронавируса  на пет милиарда евро.

Реколтата от лалета не може да бъде трансформирана в кратки срокове: луковиците са засадени през предходната година и по-късно са преместени в оранжериите, за да бъдат в пълен разцвет през пролетта. Но сега цветята са настъргани и се използват като компост в инсталации за биогаз, се пояснява в публикацията на „Шпигел”.

Около седем милиона луковици от лалета са били зададени през есента на 2019 г. в добре познатия, световно известен парк за луковични цветя Кеукенхоф. Новината, че атракцията в западната част на Холандия тази година ще остане затворена, не е била шок само за самите оператори. „В момента, в който разберете, че не можете да отворите, вие също трябва да кажете на 1300 сезонни работници, че няма да имате работа за тях“, каза директорът на Park S Барт Симеринк в изявление за  радио Запад. Около 1,5 милиона посетители идват в парка през един сезон – и генерираха продажби от около 22 милиона евро, посочва Барт Симеринк и продължава: – Паркът трябваше да се отвори с началото на цъфтежа на лалета на 21 март. Отначало, операторите се надяваха да отложат откриването за началото на април. Но в крайна сметка се разбара, че паркът ще остане напълно затворен през тази година, казва Siemerink. Посетителите, които нямат право да посещават Кеукенхоф, все още могат да видят цъфтежа – в Интернет. 

(ПЗ)

На снимката: Лалета в парка Кукенхов

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *