ПРЕДИМСТВА И ЗНАЧЕНИЕ НА РАПИЦАТА КАТО КУЛТУРА

By on 15.06.2020 0 149 Views

Рапицата е сред основните маслодайни култури в България с изключително важно стопанско значение за страната. Дълбоката ѝ и бързоразвиваща се коренова система подобрява структурата на почвата, нейната аерация и водопропускливост. Зимната маслодайна рапица се отличава с висок противоерозионен ефекткато изключително много подобрява и фитосанитарното състояние на почвата (има по-малък натиск от почвени патогени след нея) – например, намалява поражението от кореново гниене при пшеницата. Културата е изключитело важен участник в сеитбооборота и важен предшественик на житни култури. Пшеница, засята след рапица, изпитва по-малък стрес при силни стресови фактори, развива се много по-добре (има по-добра биометрия) и дава по-висок добив. Друго важно предимство на рапицата е, че използвана като междинна култура, тя освобождава най-рано площите и ги оставя чисти от плевели за следващите култури. Рапицата може да се използва както за зелено торене (оризища), така и за зелен фураж с висока хранителна стойност. Не на последно място, рапицата е едно от най-добрите медоносни растения. От един декар могат да се получат до 10 кг мед.

Освен огромното си стопанско значение и приложение, рапицата е изключително рентабилна култура и води до повишаване на ефективността от използването на единица площ.Цената на културата на международните пазари продължава да бъде много атрактивна, което я прави една от най-рентабилните култури за всяко едно земеделско стопанство.

   Ние от Байер предлагаме най-устойчивите и пластични рапични хибриди на българския пазар. Нашите хибриди ДЕКАЛБ®се отличават с изключителна адаптивност, устойчивост на ниски температурии двойна толерантност на фома (полигенна резистентност и ген Rlm7)от самото начало до края на вегетацията. Друга характерна особеност на хибридите ДЕКАЛБ®е устойчивостта на разпукване на шушулките, която е свързана с високите добивни резултати и гъвкавостта при жътва. Благодарение на отличните си агрономически характеристики, хибридите ДЕКАЛБ® осигуряват много добър добив с отлично маслено съдържание дори и при по-нисък брой реколтирани растения на квадратен метър.

Рапичните семена на хибридите ДЕКАЛБ®през сезон 2020 се предлагат с третиране в два варианта:

С фунгицида на Байер България Сценик Голд®. Продуктът съдържа две активни вещества за изключителен контрол на ключовите ранни заболявания, проявяващи се при рапичните култури, като алтернария (Alternaria), фома (Phoma) или кореново гниене (Rhizoctonia). Третираните със Сценик Голд® семена поникват по-добре и по-бързо*. Сценик Голд® сигурна защита за Вашите семена от самото начало!

С АКСЕЛЕРОН®ЕЛИТ – иновативен системен комплекс за защита на рапичните семена и младите рапични растения от ключови ранни болести и неприятели. Комбинираното действие на двата нови системни продукта – фунгицид Сценик Голд® и инсектицид Бутео Старт® осигурява защита на посева от пропадане в резултат на продължителна суша след сеитба (защита от почвени патогени и неприятели), както и бързо поникване и последващо първоначално развитие с максимална защита за разкриване на пълния добивен потенциал на хибридите ДЕКАЛБ®.

 

АКСЕЛЕРОН®ЕЛИТ – ЕТАЛОН В ЗАЩИТАТА НА РАПИЧНИТЕ СЕМЕНА ОТ БАЙЕР

 

АКСЕЛЕРОН® ЕЛИТе комплексно решение за защита на рапичните семена и младите рапични растения от ключови болести и неприятели като рапичните бълхи и ларвите на листната оса. Комбинираното действие на двата нови системни продукта – фунгицид Сценик Голд® и инсектицид Бутео Старт® осигурява същевременно бързо поникване и последващо начално развитие с максимална защита за разкриване на пълния добивен потенциал на хибридите ДЕКАЛБ®. Благодарение на комплекса АКСЕЛЕРОН® ЕЛИТсе постига надеждна защита на 

вашите рапични семена от почвени патогени и неприятели.

 Фунгицидът Сценик Голд®  съдържа две активни вещества (Флуопиколид/Fluopicolide (200 g/L) + Флуоксастробин/fluoxastrobin (150 g/L))  за изключителен контрол на ключовите ранни заболявания, проявяващи се при рапичните култури като:

– Фома (Phoma),

– Алтернария (Alternaria)

– Кореново гниене (Rhizoctonia)

Продуктът подобрява поникването на културата.*

                Системният инсектицид Бутео Старт® съдържа изцяло ново активно вещество (Флупирадифурон/Flupyradifurone (480 g/L)), вдъхновено от природата. Продуктът е ефикасен срещу ключовите гризещи и смучещи вредители при рапицата в ранните етапи от нейното развитие. Отличава се с дълготраен ефект и системна защита до 4 седмици. Защитава културата от ранно нападение на земните бълхи.

Бутео Старт® се характеризира с добър екотоксикологичен профил и изключителна безопасност по отношение на пчелите.

                 *спрямо нетретирани семена

 

За повече информация посетете www.dekalb.bgили се свържете с нашите регионални представители https://www.cropscience.bayer.bg/bg-BG/Consultation.aspx.


Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *