Чисти посеви с най-новия хербицид на UPL Ксанаду

By on 11.02.2022 0 150 Views

Опитахте ли Ксанаду?

Ксанаду е двукомпонентен продукт. Продуктът е на базата на революционното активно вещество бенсулфурон-метил в комбинация с малко количество метсулфурон-метил. Двете активни вещества много успешно се получават в своя спектър на действие и в крайната сметка заедно постигат изключително добри резултати, които са съизмерими и винаги са по-добри от тези на конкурентните продукти в същия сегмент.

Метсулфурон-метил е добре познато активно вещество на родните земеделски производители, докато бенсулфурон-метил е нов за пазара в Европа. Той направи европейската си премиера именно в България.

В миналото бенсулфуронът се използва само в Азия при показване на ориз, което е гаранция, че плевелите в Европа нямат вградена устойчивост към това активно вещество за разлика от някои от масово използваните активни вещества в нас. 

От 2010-2011 г. започват опити в Италия за развитие на хербициден продукт в пшеница, ечемик, ръж и тритикале. В началото хербицидът се съдържа само активното вещество бенсулфурон-метил, който е показал отлични резултати срещу широк спектър от плевели и в същото време селективност към културата. Ефикасността му срещу проблемния плевел мак обаче не е била на необходимото ниво. За да се постигне този ефект, е метсулфурон-метил в концентрация 4%.

В множество масови посеви и опитни парцели през миналия стопански сезон бяха изпитани множество варианти на Ксанаду по дозата на приложението, фазата на културните растения, комбинации с биостимулатори и добавки и фазите за развитие на плевелите. 

Най-често често срещат се вариант беше Ксанаду –  10 г/дка – регистрираната доза. Отчетете резултатите категорично показаха, че количеството на хербицида е напълно задължително за успешно справяне с широколистните плевели, като великденче, лепка, лайка, подрумче, мак, ралица, дива ряпа, полски синап, кориандър и много др. Ксанаду се справя категорично с ефемерите, като контролът на голямото е безупречен и видим като добър от това на масово използваните хербициди в България.

Друг вариант беше включен също в доза 10 г/дка, но в комбинация със Силвет . Идеята беше да се установи до каквито граници суперомокрителят на UPL ще повиши ефикасността на активните вещества. Ефектът от Ксанаду очаквано не се промени драстично, тъй като като иновативните хербицид съдържа охрачителя във формулацията си и не се нуждае от добавяне на допълнителен продукт.

Много интересен беше и опита с двойна доза – 20 г/дка. Беше да се установи дали възникнали евентуални проблеми след прилагането на по-висока доза, което в практиката неминуемо се случва при застъпване на границите на неволни или неволни грешки. Резултатът показва, че в тази доза Ксанаду не причинява фитотоксичност при житните култури и продукти, би се наложил успешно както при пшеница, така и при ечемик, ръж, овес и тритикале.

През този сезон UPL предлага на българските земеделски производители иновативно решение срещу широколистни плевели в житните култури – хербицида Ксанаду

www.upl-ltd.com.bg

 

Б. р. – Статията е публикувана в бр. 2/фувруари 2022 г. на сп. „Практично земеделие“. Със същия брой може да се получи информация за още и за Интегрираните решения за високите, които ЮПЛ България предлага на земеделските производители за Сезон 2022.

Броят може да бъде намерен по вестникарските павилиони в цялата страна от 09.02.2022 г.

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *