Защо употребата на сяра в храненето на културите става все по-важна? Продукти, предлагани в България през 2022 от AFEPASA

By on 14.02.2022 0 342 Views

Употребата на сяра в земеделието става все по-важна поради ограниченията в приложението на азота, качествата й на устойчив продукт с ниско въздействие върху околната среда и ефективността, която има като продукт за растителна защита.

Елементарната /чиста/ сяра се освобождава постепенно в почвата; бактериите, окисляващи сярата, са способни да я трансформират в сулфати, усвоени от растението, когато има нужда от тях, без загуби от вложените продукти.

През 2019 г., сярата беше призната за вторичен макроелемент – а именно, че след азот, фосфор и калий, тя е едно от най-важните хранителни вещества за правилното развитие на културите.

Като продукт за растителна защита, елементарната сяра е най-широко използваното средство срещу брашнеста мана в лозята и други култури. Предимството й, освен че е екологично съобразен вариант е, че е продукт с нулеви остатъчни количества и няма никаква токсичност захората, както и за крайните потребители на хранителните продукти. В допълнение, тя има превантивно действие срещу акари, а в зърнени култури срещу септориози /Septoria/.

Сярата е основен вторичен макроелемент за храненето на културите. 

Всъщност всеки килограм дефицит на сяра причинява загуба на 15 кг азот (Singh and Schwan, 2011). Тоест, без подходящо подхранване със сяра, голяма част от азота, приложен върху културите, ще бъде похабен. Това означава, че елементарната сяра помага да се увеличи максимално използването на всеки грам азот, който се прилага на полето. От друга страна имаме биостимуланти, които са нова гама продукти и са от съществено значение, за да се оптимизират добивите.

/Източник, заглавна снимка: https://m.facebook.com/Afepasa/photos/a.127215378845225/476474867252606/?type=3&source=48/

Продукти за растителна защита, торове и биостимулатори от AFEPASA – Испания, предлагани в България през 2022 г.:

 СОЛФО 80 ВГ

Контактен фунгицид, съдържащ 80% сяра с многостранно, предпазно действие. Инхибира развитието на спорите на брашнестата мана. Има действие и срещу акари. Разрешен за употреба при лозя, домати, овощни, цвекло. 

СОЛФОЛИКИД 800 СК

Контактен фунгицид, съдържащ 80% сяра. Течна формулация за по-добро покритие и лесна употреба. Инхибира развитието на спорите на брашнестата мана. Има действие и срещу акари. Разрешен за употреба при лозя, зърнено-житни, домати, овощни, рози и други. 

АФЕСОЛ 90% ЧИСТА СЯРА (S) + 10 % БЕНТОНИТ 

Понижава значително електропроводимостта, като намалява солеността на почвата. Подпомага преодоляването на водния стрес. Подобрява почвената структура и благоприятства проникването на вода.

СОЛФОУРЕА ПАЛАРЕС ТЕЧНА  – 15% ЧИСТА СЯРА (S) + 15 % АМИДЕН АЗОТ (N ) + 0,5 % БОР (B)

Намалява загубите на азот чрез изпаряване, което позволява намаляване на дозата на азот. По-нисък разход на единица площ в сравнение с продукти със съдържание на не-амидни азотни форми и сулфати. 

К-СИСТЕМИКС 25% КАЛИЕВ ОКСИД (K2O) + 42.50 %  СЕРЕН ТРИОКСИД (SO3)

Изразен биостимулиращ ефект чрез подобряване на устойчивостта към засушаване и стресови фактори от околната среда. Стимулира равномерния растеж чрез редуциране на дисбаланси и недостиг на вещества. Подпомага устойчивостта на растенията към гъбни болести. 

СОЛДЕФЕНД ЗАЩИТАВА ПЛОДОВЕТЕ ОТ СЛЪНЧЕВИТЕ ЛЪЧИ

Ефективна защита от слънчев пригор за плодове и зеленчуци. Филтрира част от UV и инфрачервените лъчи и намалява повърхностната температура и оксидацията на плодовете. Има бариерен ефект върху листната повърхност, избягвайки дехидратацията. 

Ексклузивен дистрибутор: АГРОТЕКСИМ ЕООД 

www.agroteximbg.com; info@agroteximbg.com; + 359 2 870 00 33

 

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *