От Геосемселект – унгарски пипери с най-високи показатели и устойчивост на болести

By on 22.02.2022 0 407 Views

Пиперите са една от културите, които страдат значително от  бронзовост (TSWV) – вирусно заболяване, което се пренася от трипс и води до огромни поражения на растенията.

Устойчивостта на сортовете пипери  към заболяването (TSWV) става все по-ценна, взимайки предвид и по-меките зими, в които популациите на вредителите не се редуцират толкова. 

Унгарската фирма Capsico е специалист в селекцията на хибридни пипери, с цел устойчивост, висок добивен потенциал и ценни пазарни качества, като вкус и дълготрайност. Фирма Геосемселект предлага на българския пазар семена от пиперите на Capsico.

Капиите Криптон F1, Кахуна F1 ( на снимкита) и Казар F1 на Capsico са подходящи за оранжерийни стопанства, където трипсът може да бъде по-голям проблем, както и за отглеждане на открито при наличие на вредителя. Същата устойчивост имат и светлозелените пипери Октавия F1, CAP-1882 F1 и камбата Bronco F1. 

Друга ценна устойчивост на унгарските пипери на Capsico е тази към бактерийното петносване (Xanthomonas campestrispv.vesicatoria – Xcv). 

Болестта  е особено значима при производството на открито, където след обилни или продължителни валежи, шансът за развитие и разпространение в посева на бактерията се увеличава значително. Сортовете с висока устойчивост към Xcv на фирма Capsico са капиите:  КахунаF1, CAP-1801 F1, светлозеленият Lexana F1 и камбата Бронко F1

При интерес към тези сортове, може да се обърнете към дистрибутора на семената на Capsico за България – Геосемселект ООД в сайта им:  https://geosemselect.com/product-tag/capsico/или на тел. 0886 784426 и 088 738 8028.

Николай Георгиев

 

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *