Иван Дражев – Corteva Agriscience внедрява нови биостимуланти с доказана икономическа полза и в противовес на поскъпване на торовете

By on 17.03.2022 0 256 Views

Интервю на сп. „Практично земеделие”  и praktichnozemedelie.com с г-н Иван Дражев, маркетинг мениджър на Кортева Балкани, продуктов мениджър на Кортева Агрисайънс България

-Г-н Дражев, Corteva Agriscience  предлага в портфолиото си за тази година два нови продукта –  биостимулантите Кинсидро™ Гроу и Утриша® N за третиране на културите през вегетацията. Какви са директните ползи от прилагането им, и кога се прилагат?

-Да, за сезон 2022 година Corteva Agriscience ще предложи на земеделските производители два биостимуланта:

•Кинсидро™ Гроу – биостимулатор, съдържащ хуминови и фулвиеви киселини и макро и микроелементи, приложим при зърнено-житни култури (есенно от 2-ри до 4-ти лист и пролетно от начало на братене до поява на флагов лист), царевица (от 2-ри до 8-ми лист на културата), слънчоглед (от 2-ри до 8-ми лист на културата) и рапица (есенно от 2-ри до 4-ти лист и пролетно след презимуване до фаза бутонизация), в доза 15 г/дка. Кинсидро™ Гроу е регистриран и се ползва в доста страни в Европа – Дания, Италия, Германия, Испания, Великобритания и др. Практическите ползи от употребата на Кинсидро™ Гроу са следните:

Стимулира физиологичните процеси и фотосинтезата;

Активира действието на ензимите, подпомагащи хранителните процеси;

Повишава активността на растежа на растенията (вигор ефект, еднородност на растенията, мощна коренова система, преодоляване на стресови фактори, повишава толерантността към суша и ниски температури);

Спомага за повишаване на добива.

 

На снимката: „Тъмната част“ на слънчогледа (парцел 30 дка) е третирана с Кинсидро™ Гроу, като растенията са по-интензивно зелени (интезивен vigor effect) и по-висок добив (+ 40 кг спрямо нетретирания участък) – село Дъбовик, област Добрич, хибрид P64LP130, август, 2020 година.

•Утриша® N – биостимулатор, съдържащ фотосинтетичната азотфиксираща бактерия Methylobacterium symbioticum, приложим при зимни зърнено-житни култури (от 4-ти лист до края на братене), царевица (от 4-ти до 8-ми лист) и ориз (от 4-ти лист до 1-ви стъблен възел), в доза от 33 г/дка. Утриша® N e специален биологичен продукт, чиято главна практическа полза за третираните растения е, че им осигурява абсорбирането на свободния азот от атмосферата в усвоима форма и по този начин ги „храни“. Практическите ползи от употребата на Утриша® N са следните:

Фиксира азота от атмосферата в усвояема форма за растенията;

Намалява зависимостта на растенията от азотно почвено торене; 

Допълва почвеното торене като компенсира загубите на азот от отмиване и денитрификация;

Стимулира физиологичните и метаболитни процеси, вкл. при стресови биотични и абиотични условия

Ускорява процеса на фотосинтеза, подобрява храненето на растенията и по този начин спомага за повишаване на добива и качествените показатели на произведеното зърно.

Като допълнение бих искал да информирам земеделското общество, че за есенната кампания 2022 Corteva Agriscience ще внедри и трети биостимулант за третиране на семена на зимни зърнено-житни култури – ИМПАКТ ФС, но повече информация за продукта, действието, изпитването при почвено-климатичните условия в България и практическите ползи ще публикуваме през лятото преди началото на кампанията.  

На снимката: Иван Дражев

Разговора води: Яна Брезовска

Б. р. – Настоящата публикация е част от инетрвюто с  г-н Иван Дражев, публикувано в бр. 3/март 2022 г. на сп. „Практично земеделие“. Изданието може да бъде намерено на встникарския пазар в цялата страна.

 

 

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *