Сигурна защита на картофите от Белхим Кроп Протекшън

By on 18.05.2022 0 491 Views

Картофите са една от най-отглежданите култури в сектора „Плодове и зеленчуци”.Високият добив от декар зависи от много фактори: добрите агротехнически мероприятия при подготовка на почвата, качествените семена и не на последно място – ефективната борба по опазването на посевите от икономическите важните плевели, болести и неприятели.
Белхим Кроп Протекшън България предлага цялостни решения за растителната защита на картофените посеви.
След поникването на културата, плевелите се явяват като начален, контролиращ добива фактор. Вследствие на силно заплевелени посеви се намалява добивът и качеството на продукцията, появяват се проблеми при обработките и съхранението на картофите. Повечето от плевелите са гостоприемник за всякакви видове болести и вредители.
Два продукта в портфолиото на Белхим решават проблеми с контрол на плевелите в картофените посеви. Проман -с акт. в-во метобромурон, приложен след сеитба преди поникване на културата, контролира широколистни и някои житни плевели до затваряне на редовете. Препоръчваната доза (от 200 до 400 мл на дка) е спрямо почвения тип и приложението на втори хербицид за по-пълен контрол на житните плевели. За разлика от съществуващите на пазара почвени продукти, Проман не се влияе в голяма степен от почвената влага и не е толкова подвижен в почвата. Второто решение е Метрик, комбинация от две активни вещества (кломазон и метрибузин) с различен механизъм на действие спрямо житни и широколистни плевели. Активните вещества в продукта са под специална формулация – микро-капсула, която бавно се разгражда и удължава действието на продукта. Приложен след сеитба преди поникване на картофите продуктът има дълго последействие независимо от климатичните условия и почвената влажност.
В последните години три гъбни болести се явяват основен контролиращ фактор за здрава и богата реколта: Мана, Алтернария и Ризоктония.
Борбата с тях се извежда още преди появата на първите симптоми- от 15 см височина на картофите с интервал от пръскания през 7-10 дни. Маната е икономически най-важната гъбна болест при картофите, тъй като напълно може да унищожи целият посев в рамките на две седмици. Гъбата заразява всички части на растението: листата, стъблата и клубените. Срещу причинителят на картофената мана (Phytophthora infestans), Белхим предлага 4 продукта със специфичен механизъм на действие: Ранман Топ съдържа новото активно вещество циазофамид и органосиликонов прилепител, основен фунгицид за справяне с картофената мана в периода на активен растеж с несравнима ефикастност по листа, стъбла и клубените на картофите. Ранман Топ блокира пряко и непряко кълняемостта на спорите, разпространяващи причинителя. Продуктът има силна подвижност и не се влияе от ниските температури в началото на вегетацията на картофите, поради което предпазва клубените от зооспорите на картофената мана. Симбал 45 ВГ е продукт с отлични синергични свойства при комбинация с Ранман ТОП. Специфичното локално-системнo действие и изразеният лечебен ефект, допълват свойствата на Ранман ТОП. Комбинацията на двата продукта се утвърди трайно в програмите на картофопроизводителите.
В борбата с болестите по картофите неизменен партньор е и Валис Плюс. Фунгицид от ново поколение, съдържащ непознато за България активно вещество – валифенелат и два вида мед (меден оксихлорид и хидрооксид). Комбинираното контактно-системно действие се характеризира с движение на активното вещество от корена към върха на нарастване. Продуктаът притежава много добра устойчивост на отмиване. Освен действието си срещу причинителя на мана, Валис Плюс има допълващо действие и върху Ризоктонията, поради наличието на мед в него. Първите пръскания при картофите са насочени именно към Ризоктонията -гъбна болест, която може да се прояви след използването на заразени семена или от засаждане в студена и влажна почва. Еъруан е контактен фунгицид, който спомага за защита от болестта, поради съдържанието на мед под две форми, т.нар. бърза и бавна мед (хидрооксид и оксихлорид).
Неприятелите по картофите заемат следващото място по значимост в растителната защита контролиращи добрия и качествен добив.
Листните въшки са главен неприятел при отглеждането на картофи за семена, тъй като те са преносители (вектори) на много вирусни заболявания. Характерни повреди, нанасящи листните въшки е така нареченото „Лъжливо връхно навиване“ , което е вследствие от храненето на неприятеля. Белхим препоръчва употребата на продукта Тепеки, съдържащ активното вещество флоникамид със специфична насоченост срещу листни въшки. Тепеки е инсектицид със системно действие, придвижващ се акропетално (от корена към върха), предпазващ новият прираст по време на активния растеж на картофите.
След опазване на посевите от болести и неприятели, реакции върху добива оказват и ненавременнотои качествено прибиране на реколтата. Факторите са много: лоши климатични условия, липса на качествена десикация на растенията и др. Белука е първият в България десикант от растителен произход, съдържа пеларгонова киселина, която се получава от растения като рапица и слънчоглед. Действието на Белука е видимо след 2 часа, тъй като тя е контактен хербицид, който разрушава кутикулата на растението и то започва да изпарява вода много по-бързо.
Белхим Кроп Протекшън България се явява надежден партньор на фермерите във всеки един етап от развитието на културата. Благодарение на богатото си портфолио от продукти за растителна защита, компанията се явява една от водещите такива, подпомагащи картофопроизводителите в страната.

Б. р. – Текстът е публикуван в бр.5/май 2022 г. на сп. „Практично земеделие“

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *