• Home
  • Технологии
  • <span class="bread-current bread-5035" title="РАПУЛ съчетава опита, визията за бъдещето и дигиталните технологии,за да издигне селекцията на рапица на още по-високо ниво!">РАПУЛ съчетава опита, визията за бъдещето и дигиталните технологии,за да издигне селекцията на рапица на още по-високо ниво!

РАПУЛ съчетава опита, визията за бъдещето и дигиталните технологии,
за да издигне селекцията на рапица на още по-високо ниво!

By on 05.07.2022 0 295 Views

Уникалната история на селекция на рапица от РАПУЛ е базирана на упорита работа, смели визии, развитие на хибридите, което напълно промени правилата на играта и е непрекъснат напредък в технологията на отглеждане. С РАПУЛ рапицата се превърна в ценна икономическа и екологична култура, изключително добре адаптирана към различните предизвикателства тук и сега.
В исторически план, дейността на компанията започва младият фермер, пионер в работата си – Ханс Лембке, през далечната 1897 година, като със селекцията на „красиви растения с дълги шушулки“ поставя началото на РАПУЛ – една компания с традиции, която днес развива дейност в 13 селекционни станции в няколко Европейски страни.
През 60-те и 70-те години на миналия век, чрез методите на селекцията, намаляването на нивата на ерукова киселина и глюкозинолати в рапицата стана факт. Това беше своеобразна революция, която позволи използването на рапични продукти за храна на хора и животни.
С далновидност и упоритост, селекционерите на РАПУЛ направиха рапицата неизменна част от сеитбооборота на всеки фермер.
След успешното налагане на първите хибриди на пазара, РАПУЛ направи поредна крачка напред със създаването и утвърждаването на собствени селекционни системи. Следват редица нововъдения и различни технологии, благодарение на които добивът от рапица нарасна неимоверно, а новите хибриди са все по-устойчиви на различни болести, неприятели и климатични фактори.


Днес, портфолиото ни е представено от високодобивни конвенционални и клиърфийлд хибриди, съчетаващи в себе си много предимства, като: бърз старт наесен, което позволява изключителна гъвкавост по отношение сроковете на сеитба; ефективно усвояване на азота – изключително актуално особено днес, имайки предвид високите цени на торовете; устойчивост на: жълта вироза, фома, вертицилиум, разпукване на шушулките и дори и на синя китка; възможност за фермерите да избират измежду семена, обеззаразени с Rapool Seed Power® или Rapool Seed Power® плюс инсектицид.
Всичко това ни дава увереност и тази година да излезем на пазара с ясното съзнание, че предлагаме уникални продукти за нашите клиенти. Освен това, тази кампания фермерите могат да разчитат и на продукта РАПУЛ ГАРАНЦИЯ СУПЕР+, който предоставя тройна защита на посевите от сеитба до жътва, а именно – комбинирана застраховка на посевите срещу непоникване поради суша, измръзване и градушка. Така ще бъдем напълно съпричастни с производителите и заедно с тях ще носим риска от неблагоприятните климатични условия, на които са изложени през последните години. Нашите търговски представители са на разположение, за да отговорят на всички въпроси, свързани както с въпросния продукт, така и със съвети относно избора на хибрид, дата на сеитба, технология.
Защото познаваме рапицата в детайли!
Допълнителна информация за Тройна защита на рапицата – РАПУЛ ГАРАНЦИЯ СУПЕР+:

https://www.rapool.bg/index.cfm/nav/402/article/5259.html

Б. р. Статията е публикувана в бр. 7, юли 2022 г. на сп. „Практично земеделие”. Изданието може да бъде намерено на вестникарския пазар в страната от 08-07-2022 г.