• Home
  • Технологии
  • Отлични резултати с новите хибриди слънчоглед и царевица от SAATEN UNION – при всички технологии на отглеждане и в условия на стрес

Отлични резултати с новите хибриди слънчоглед и царевица от SAATEN UNION – при всички технологии на отглеждане и в условия на стрес

By on 14.11.2022 0 497 Views

Кампанията ни за ранна заявка дава възможност на производителите да получат 10% бонус във вид на семена

Изминалата стопанска година беше поредното предизвикателство пред всички нас. Но ние се радваме, защото нашите клиенти са доволни. За поредна година хибридите ни – с марката SAATEN UNION, показаха отлични резултати, въпреки капризите на времето и оправдаха гласуваното доверие. Като цяло в страната добивите са ниски, но това беше очаквано от всички.
Ние сме горди със СРЕДНИ ДОБИВИ ОТ СЛЪНЧОГЛЕДИТЕ ни над 300 кг/дка, като си заслужава да отличим СУРИМИ CL, чийто среден добив от посевите в сраната достигна 350 кг/дка. Останалите хибриди: СУБЕЛА CL, ДРАЙВЪР CL, СЪРПРАЙЗ CLP, ДАВЕРО SU, също показаха много добри резултати, в диапазона 330 – 350 кг/дка.
И ЦАРЕВИЧНИТЕ НИ ХИБРИДИ се представиха достойно. Поради високите температури през лятото, очаквано ранните хибриди се справиха по-добре. Сред първенците са ПИАФ (ФАО 290), със среден добив за страната от 773 кг/дка, ЕКЛАТАНТ (ФАО 300) – 772 кг/дка, БАДИАНЕ (ФАО 360) – 764 кг/дка. Впечатляващи резултати показа и новият ни хибрид КАБАНЕРО (ФАО 320), от който на различните места в България фермерите получиха относителен добив между 100 и 107% спрямо средните резултати за съответната локация. Това затвърждава още веднъж, че хибридът е изключително адаптивен и се справя отлично с метеорлогичните условия, за да гарантира висок и стабилен добив. Не бива да пропускам и БАРИНГТОН (ФАО 370) и ЕЛДАКАР (ФАО 420), които за поредна година показаха, че се справят еднакво добре както в хубавите, така и в лошите години и затвърдиха позициите си на стабилни по отношение на добива хибриди. Естествено, фаворитът в портфолиото ни РЕПЛИК (ФАО 380) отново се отличи, като средния добив от него достигна впечатляващите 788 кг/дка.
Тук е мястото да представим и новите попълнения в портфолиото ни:
Царевица

ДУЕЛИНГ, ФАО 400, е иновативен хибрид от ново поколение, който се отличава с ниски и компактни растения, достигащи височина едва 220 – 230 см. Това е изключително предимство, защото тези растения не се нуждаят от много вода по време на вегетацията и така по естествен начин преодоляват много по-лесно топлинния и водния стрес, на който биха могли да бъдат подложени. Хобридът се характеризира с бърз начален старт, stay green ефект и ранен цъфтеж, а в края на вегетационния период отдава много бързо влагата. В същото време можем да кажем, че и тази година в изпитванията (официални, скрийнинг и демо опити) показа най-високи резултати (за терта поредна година), което ни прави убедени в неговото светло бъдеще и с абсолютна сигурност го препоръчваме на нашите клиенти.
Другият нов хибрид в листата ни е малко по-късен, ФАО 420 – КАБАРЕТО, който въпреки по-дългия си вегетационен период, на почти всички места беше първенец по отношение на добива, достигайки 107% относителен добив от средния за съответните локации. Щастливи сме, че можем да предложим един наистина качествен продукт в най-търсената от производителите група по ранозрелост. Призовавам всички да се убедят сами в предимствата му.
СУ РАПИРОЛ, ФАО 390, е хибрид, който представихме тази пролет в ограничени количества, но който намери своето място по полетата на фермерите. Неговото най-голямо предимство, освен високия добив, разбира се, е отличното му представяне в условията на стерс. Това е и хибридът, който препоръчваме за отглеждане при минимални и безорни технилогии, където намери и най-големите си почитатели.
Слънчоглед
При слънчогледа тази година излизаме на пазара с ново поколение CLP хибрид – ПРЕТОРИЯ CLP. Това е средно ранен хибрид (107-111 дни вегетационен период), който се отличава с бърз старт, хомогенен посев от мощни, здрави и добре облистени растения, напълно озърнена пита, отлична толерантност на воден и топлинен стрес, много добра устойчивост на икономически важните болести, както и генетична такава на мана и синя китка, раси А-F. Хибридът е изключително адаптивен и показа отлични резултати при нормална и интензивна технология на отглеждане, като средният добив от всички полета по време на таз годишното изпитване е впечатляващ – 374 кг/дка.
Старирахме вече и кампанията за ранна заявка, която дава възможността на производителите да получат 10% бонус във вид на семена, а и да си подигурят семената за предстоящия сезон, защото тази година, поради сушата в цяла Европа и ниските добиви, те ще са крайно недостатъчни.


Всички сме наясно, че ни очакват не леки години, но искам да уверя производителите, че като компания с традиции в селекцията, ние сме ориентирани към бъдещето и сме готови да предложим на нашите клиенти само и единствено най-доброто за техните стопанства.
Таня Петкова,
Управител, РАПУЛ БЪЛГАРИЯ

www.rapool.bg ; www.saaten-union.bg