2023 – Хусар Клас и Каюнис – новите продукти от Байер в сегмента на растителната защита при пшеница

By on 12.01.2023 0 698 Views

През 2023 г., новите продукти, които Байер предлага в сегмента на растителната защита при пшеница са два, съобщи Милен Мильов, Регионален мениджър Централна Северна и Западна България в Байер КропСайънс по време на Националния агросеминар на Националната асоциация на зърнопроизводителите, провел се в гр. Пловдив, в край на м. г.
Ще започна първо с проблем, който локализирахме през последните няколко години. И по-конкретно – изключително повишаване използването на хербициди срещу смесено заплевеляване при пшеница, което се вижда и на графиката (б. а. – експертът онагледи презентацията си с графики, снимки и др. слайдове), вкл. и през последните три години. Това е ясен показател, че вие, като производители имате нужда от такъв тип продукти, за да се справите с едно третиране – с един продукт едновременно – както с широколистните плевели във вашите полета, така и с житните в посева.
Земеделците добре познават Пасифика® Експерт – хербицид срещу смесено заплевеляване в пшеница, който завоюва много добри позиции при много от фермерите, а преди две години предложихме на пазара и другия наш продукт срещу смесено заплевеляване – Атлантис Актив®.
През 2023 г. ще бъде масовата промоция на третият наш продукт за смесено заплевеляване в пшеница, а именно – Хусар Клас.
Това е хербицид с две активни вещества, едното от които е йодосулфурон, а второто – тиенкарбазон-метил. Второто активно вещество е познато на производителите от продуктите на Байер за контрол на плевелите в царевица (Аденго, Капрено и др.), но вече е включено като ново и в състава на Хусар Клас. Така неимоверно много се вдига стандарта на растителната защита по отношение на широколистните плевели в пшеница.
На какво фермерът може да разчита като действие от Хусар Клас? Продуктът контролира доста добър спектър от житни плевели – райграс, див овес, лисича опашка, ветрушка и др. Има способността да контролира плевелите както във фаза начало на проникване през есента, така и през пролетта, когато вече есенните форми на плевелите са братили и са изключително добре развити. Какво може да се каже за ефикасността на продукта в сегмента на широколистните плевели? Благодарение на двете си активни вещества Хусар Клас дава отличен контрол на пълния спектър от широколистни плевели, които се срещат в пшеница, включително някои много трудни за борба ефимерни видове като великденче, теменуга, полски мак и др. Благодарение на съдържанието на тиенкарбазон-метил в състава си – Хусар Клас е хербицид, който притежава и почвено действие. Това означава, че когато се използва в по-ранни фази от развитие на пшеницата – през есента или в ранна пролет, продуктът попада и върху почвата. Съответно, при последващи дъждове тиенкарбазон-метилът има свойството да се активира и да задържа поникването на не малък брой широколистни плевели в полетата с пшеница. Един такъв плевел е мака, който се отличава и с вторично агресивно заплевеляване. Дори приложен по-късно през пролетта, когато някои ефимерни плевели, като великденче са вече в цъфтеж, продуктът спира растежът им, некротира тъканите им и те вече не са конкурент за културата.
Хусар Клас е продукт, който работи добре и при по-ниски температури в околната среда, като е достатъчно само да не са отрицателни или близки до нулата. Друго важно свойство на продукта, което е валидно и за останалите продукти на Байер, е наличието на антидод в състава му – мефенпир-диетил. Ролята на антидота е да ускори разграждането на активните вещества на продукта в културните растения и така да намали многократно хербицидния стрес от третирането за тях. Това рефлектира като цяло за получаване на едни по-добри и защитени добиви.
Хурсар Клас е с ВГ формулация (водоразтворими гранули) и използването му е с прилепител Меро.
И не на последно място – Хусар Клас ще бъде един изключително атрактивен продукт в ценово отношение за предстоящия сезон и рентабилно решение за стопанствата на зърнопроизводителите.
КАЮНИС е вторият нов продукт на Байер за 2023 г. в сегмента на фунгицидите.
Кръстили сме го „физиологичният фунгицид в житни“, информира Милен Мильов и обясни защо това е така: – Защото Каюнис е продукт с изключително висока концентрация на активни вещества, които могат да дадат зелен антистрес ефект в пшеницата. Три са активните вещества в продукта: биксафен от групата на SDHI; трифлоксистробин от групата на стробилурините и спироксамин. Благодарение на комплекса от активните вещества освен изключителен физиологичен ефект, Каюнис гарантира и много дълго предпазно действие върху листната маса на пшеницата от патогените, които се развиват през пролетта като септория, видовете ръжди и мрежести петна.
Каюнис е фунгицид, който би бил подходящ в условията на засушаване, особено ако се прилага за второ третиране, когато от високите температури през месец май е възможно подгаряне на листната маса в долните етажи на пшеничените растения. Ако се третира с фунгицид, който не щади културата, в условията на засушаване е възможна появата на вторични пригори по листата. Каюнис е продуктът, който гарантирано няма да даде пригори в една такава ситуация. Това е продукт, който може спокойно да се приложи в сухи условия и високи температури при пшеницата и да окаже своя физиологичен ефект върху културата, както и последващата й защита от патогени.
Чрез снимков материал М. Мильов демонстрира перфектен зелен ефект и напълно опазен флагов лист на пшеничени растения 20 дни след второ третиране с Каюнис. При опита с конкурентен продукт с две активни вещества, освен недостигащият зелени ефект (антистрес), се видя и известно петносване по флговия лист, което е типично за случаите, когато се използват фунгициди в много сухи условия, обобщи експертът. Опитите са изведени през м. май 2022 година в условията на Северна България, и по-специално в опитното поле на Агроцентъра за иновации на Байер, в района на с. Горна Митрополия.
Позициониране на двата продукта в схемите за растителна защита на пшеница:
Хусар Клас е подходящ както за третиране през есента, когато има развитие на плевелите едновременно с пшеницата, така и за ранни и малко по-късни третирания напролет. Регистриран е в доза 20-30 г/дка – от фаза начало на братене до втори стъблен възел на културата.
Каюнис е регистриран в доза 100 мл/дка. Подходящ е за третиране във всяка една фаза от развитието на пшеницата. Като първи фунгицид през пролетта – препоръката е да се изчака малко, за да се образува повече листна маса , която да поеме фунгицида и той да развие физиологичния си ефект. Когато се използва за първо фунгицидно третиране – дозата от 80 мл/дка.
Малко по-късно във фаза флагов лист – начало на изкласяване, Каюнис може да използва за второ фунгицидно третиране, в дози 90 -100 мл/дка за опазване на горните два листа на културата. Това ще даде много стабилен физиологичен антистресов ефект и много дълга защита от листни патогени до края на вегетационния период на пшеницата.
На снимката: М. Мильов
По темата работи: Яна Брезовска

Б. р. – Статията е авторска и е публикувана в бр. 1/януари 2023 г. на сп. „Практично земеделие“. Още по темата може да прочетете в броя, който е на разположение в разпространителската мрежа в страната от 11.01.2023 г.