„Аксереал България“ открива иновативното в забравените традиционни култури за България и предлага пазар за продукцията

By on 24.02.2023 0 451 Views

Маслодаен лен – култура, която в момента е най-новото предизвикателство пред българските фермери. Малко позната, но с много приложения и безпроблемна реализация.

През последните години европейският пазар е голям потребител на ленено семе.
Европейските потребители все повече държат да консумират чиста и здравословна храна, която да бъде произведена на територията на Европейския съюз. Ето защо се дават насоки за производство на разнообразни храни от растителен произход, които са отгледани на територията му.
Качествената храна е приоритет на все повече европейци, казва Шарли Муслин, управител на Аксереал България. Затова и нашата компания се ангажира с отглеждане на разнообразни култури, които осигуряват такава. Една от тях е маслодайният лен. В Европа има голямо търсене на ленено семе, тъй като това, което се внася от трети страни като Канада, Русия, Казахстан, не отговаря на търсените от европейците показатели. Затова искаме да правим наше производство, което да е точно това, което изискват потребителите.
България е с отлични почвени и климатични условия, допълва Шарли Муслин. Ленът, който може да отглеждаме тук, изцяло отговаря на изискванията. А целта ни е да осигурим добро качество, както и количества, които да предложим на европейския пазар.
Предвид неспазването на правилен сеитбооборот, фермерите рано или късно ще трябва да направят по-добро редуването на културите на площите си. В някои стопанства вече се наблюдават сериозни проблеми, а фермерите им търсят решения. Ленът е изключително подходящ за включване в сеитбооборота.
Той е отличен предшественик за всички култури, които масово се отглеждат в момента. Може да се засява след пшеница, ечемик и други. Кореновата система на лена подобрява състоянието на почвата. Сериозно предимство на маслодайната култура е, че прекъсва вредния цикъл на някои болести или неприятели, които се развиват в почвата.
Маслодайният лен е съвсем различна култура от техническият такъв, който някога се е отглеждал в България. Той се използва основно за храна на хора и животни. Има високо маслено съдържание, около 43-44% масленост, като 63% от тях са Омега-3 мастни киселини. Съдържанието на Омега-3 го прави изключително ценен продукт за здравословно хранене.
Културата не е трудна за оглеждане, но все пак е необходимо да се спазват добри практики, за да се получи качествена продукция.
Сеитбата на пролетния лен се извършва много рано – през целия февруари до около 15 март, като срокът е в зависимост от района и климатичните условия през периода. Фермерите, които решат да заложат на лен, могат да научат повече за технологията от нашия екип. Важна е борбата с плевелите, която трябва да се изведе в началните фази, за да се гарантира безпроблемно развитие на младите растения.
Със сигурност отглеждането на маслодаен лен не е поредната екзотична приумица. В потвърждение на това е ангажираността на Аксереал да изкупува произведената продукция.
Идеята ни е да изградим едно добро съвместно сътрудничество, което да бъде от полза както за производителя, така и за фирмата ни, казва Шарли Муслин. Нашият ангажимент е да предлагаме на българските производители качествени семена, които осигуряват добър добив, с гарантирано качество. Съответно, ние изкупуваме ленът, който те са произвели, като очакваме той да отговаря на съответните показатели. По този начин ние гарантираме сигурен пазар, на тяхната продукция, без риск те да отглеждат нещо, което в последствие да не могат да реализират.
От фирмата уверяват, че изискванията към готовата продукция са напълно и лесно постижими. Това, на което трябва да отговарят семената при жътва са няколко параметри: да имат минимално маслено съдържание 38%, не повече от 5% чужди примеси, да не са замърсени с насекоми, да не са спаружени, както и да имат определен процент влажност. Всички търсени характеристики се тестват в лабораторни условия. А получената продукция се почиства допълнително.
И отново се връщаме на финансовата страна, тъй като тя е водеща страна за земеделците ни.
Важно е постоянството, не може да си вадим изводи от една година, казва Шарли Муслин. Като всяко начало, трудно е веднага да се предложи достатъчно удовлетворяваща цена.
Бизнес начинанието ни е добро, но не може да се осъществи за 1-2 г. Трябва да работим с перспектива. Искаме ленът, който произвеждаме в България да бъде защитен като марка с произход ЕС и, който да е с гарантирано качество от България. А това се постига с години, както и с количества. Така че трябва повече производители да се включат в производството му, за да достигнем по-добри условия. С тях гарантираме, че може да произвеждаме повече, да задоволим пазара, съответно да предложим и по-добра цена.

Екипът на Аксереал България е на разположение за допълнителна информация:
Ангел Ангелов – търг. представител за регион Бургас +359877224003
Божидар Бочев – търг. представител за Централна северна Б-я +359877223844
Стефка Нечева – търг. представител за Североизточна Б-я +359884500480
Таня Петрова – търг. представител за регион Пловдив +359877221449
Христина Микуцева – търг. представител за Югоизточна Б-я +359888886153

Димана Савчева-Митева – бизнес асистент, офис гр. София – +359882106 077