• Home
  • Растителна защита
  • торове
  • семена
  • <span class="bread-current bread-6424" title="Перспективна култураСОРГО – пълноценна храна за животни и хора">Перспективна култураСОРГО – пълноценна храна за животни и хора

Перспективна култура
СОРГО – пълноценна храна за животни и хора

By on 06.03.2023 0 497 Views

1.ВИСОКОЕФЕКТИВНО ЗЪРНО ЗА ИЗХРАНВАНЕ НА ЖИВОТНИ
60% от пшеницата, ечемика и царевицата в Европа се използват за изхранване на животни, като соргото има допълваща роля в смеските. С високо съдържание на протеини, скорбяла за осигуряване енергийната стойност, ненаситени мастни киселини и добра толерантност към патогени, отделящи микотоксини, соргото допринася за хранителната стойност на фуража.
Соргото подпомага здравословното и пълноценно хранене на животните.
ГАРАНТИРАНИ ДОБИВИ
Освен с хранителната си стойност, соргото е атрактивно за отглеждане култура и заради себестойността на крайната продукция – по-малко вложени грижи и средства, без
значение от направлението и употребата: прасета, пилета, кокошки носачки, млекодайни крави, храна за домашни любимци, риби и птици.
Соргото не трябва да се разглежда като заместител на зърнени култури, то е средство за подобряване на коефициентите на рентабилност на производството на фуража.
В световен мащаб соргото е петата най-отглеждана зърнена култура, много популярна в Африка, а сега и в Европа, където площите се увеличават с всяка изминала година. 56% от световното производство на сорго се използва за консумация от хора. Отвъд своите агрономически
и екологични качества зърното на соргото, с хранителните си качества, е конкурентно на други зърнени култури по отношение на протеини, енергия, витамини, минерали, а също така е богат източник на фибри.
СОРГО: ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО
Химичният му състав е изключително интересен, тъй като зърното съдържа фибри и естествени антиоксиданти. Не съдържа глутен и може да се използва в безглутенова диета.
Благодарение на състава си, тази зърнена култура е добре смилаема и лесно усвояема. Също така съдържа важни минерали като желязо, калций и фосфор. Зърнените храни съдържат витамини като ниацин (витамин В6) и витамин Е, които допълват хранителната стойност на соргото.
Соргото е добър източник на енергия за човешкия организъм.
Много продукти за консумация от хората се произвеждат от сорго. То може да се открие под различна форма, като например брашно, пълнозърнести храни, паста, мляко, соргови люспи, пуканки от сорго, зърнени закуски, енергийни барчета, бира и спиртни напитки и много други.

2.СИЛАЖНО СОРГО
В зависимост от употребата на силажното сорго за еднократна коситба, почвените условия и датите на сеитба, критериите за избор на хибриди и техните характеристики могат да варират.
Трябва да се вземат предвид ранозрелостта по отношение на изметляването и прибирането, нивата и компонентите на енергийната стойност, устойчивостта към полягане, както и регулярността и потенциала за добив. Важен компонент е и началния старт и развитието в ранните фази на вегетацията.
За да отговори на нуждите на фермера, при избора на хибриди адаптирани към различни направления в животновъдството – млекодайно и месодайно, фирма Lidea разработи линия с голямо портфолио под марката SILOBREED SHORGUM.
Стратегията за използване на силажното сорго е не само въпрос на висок добив, но и на качество, рентабилност и баланс с другите зърнени култури.
ГРУПА 1 – СИЛАЖНО СОРГО ЗА ЕДНОКРАТНА КОСИТБА с фертилна метлица: ранно сорго, средна височина на растението, високо съдържание на скорбяла
ГРУПА 2 – СИЛАЖНО СОРГО ЗА ЕДНОКРАТНА КОСИТБА: късни хибриди, високи растения, ниско съдържание на скорбяла
ГРУПА 3 – ФУРАЖНО СОРГО С ЕДНОКРАТНА КОСИТБА: за промишлена употреба.
3.ГОЛЯМО РАЗНООБРАЗИЕ ОТ УПОТРЕБА
Въпреки, че соргото има най-широко приложение като храна и фураж, се развиват и нови направления за употребата му.
БИОЕНЕРГИЯ
Поради високото си съдържание на фибри, соргото се използва за производството на индустриална биомаса (пулп, гориво, пелети и др.), биоетанол и биогаз. Рентабилността на биомасата от сорго е обещаваща.
БИОМАТЕРИАЛИ
Целулозата в стъблата на соргото позволяват производството на гъвкави филми (тип пластмасов филм), материали за конструкция като бетонни блокове или изолационни панели. Стъблата и метлиците се използват за производство на целулоза. Появяват се и други нововъведения като
оцветители и биопластмаса, полезни за автомобилната индустрия. Изследователите разработват сорго, което е много по-ефективно при производството на биоматериал, по-евтин и по-устойчив от пластмасата.

Източник: текст и снимка – https://lidea-seeds.bg
Адаптация: ПЗ

Б. р. – Срокове за сеитба на сорго и технологични препоръки за отглеждането му, може да прочетете в мартенския брой на сп. „Практично земеделие“, който излиза от печат на 10 март 2023 г.