Нови сортове краставици се справят със зелената мозайка

By on 03.04.2023 0 358 Views

“Бомбър“ от Синджента в последните сезони се утвърди като предпочитан избор за производство през лятото, устойчив на вирусното заболяване
Краставиците са една от зеленчуковите култури, които често се споменават в медиите през последните месеци заради високите им цени на пазара. Традиционно, те са по-скъпи през първото тримесечие на годината. Това до голяма степен се дължи на значително по-високите разходи за производството им, както и на ограниченото местно предлагане. Все пак, през тази година, се наблюдава значително увеличение в цените. По данни на Центърът за икономически изследвания в селското стопанство (САРА), прогнозните изкупни стойности за март 2023 г. са 3,00 лв./кг. Това равнище е почти два пъти по-високо от отчетеното през декември 2022 г. Данните на НСИ за цените на селскостопанската продукция също показват сериозен ръст при оранжерийните краставици. На годишна база, се отчита покачване с 13%, като през първото тримесечие на 2022 г., този ръст е бил 38%. Очакванията са тази тенденция да се запази и в следващите месеци на тази година, когато започва предлагането на български краставици.
Основното предизвикателство при ранното производство на краставици е свързано с поддържането на оптимална температура в съоръженията, за да се постигне добър добив. Особено при сегашните високи цени на горивата, постигането на подходящ микроклимат изисква сериозни инвестиции. При по-късното производство, през лятото, изискването за отопление отпада, но производителите срещат предизвикателства от друг тип. Те са основно свързани с появата на редица болести и неприятели по растенията. Сравнително високите температури през тази година може да са били от полза за ранното производство, но са предпоставка за значително по-ранна поява на вирусни заболявания.

Бомбър F1 – устойчив на зелената краставична мозайка
Едно от най-често срещаните такива е зелената краставична мозайка (CGMMV). В повечето случаи, веднъж появила се, заразата е трудна за пълно унищожение. Препоръчва се производителите да спрат засаждането на каквато и да е култура от семейство Тиквови в рамките на три години, което нанася големи щети и води до загуби. За да се справят със заболяването, може да прилагат няколко метода на превенция:
• Използвайте сортове краставици с устойчивост на вируса. По този начин ще намалите появата и да ограничите разпространението.
• Прилагайте добри хигиенни практики. Вирусът се разпространява контактно, затова е важно да се дезинфекцират дрехите и инструменти, особено ако са били в контакт със заразено растение.
• Ограничете разпространението на векторите пренасящи вируса. Това най-често са насекоми и е важно да приложите комплексна химическа и биологична борба с разпространението им.
• Подобрете условията за растеж. Здравите и добре отгледани растения са по-малко уязвими за зелената краставична мозайка.
• Унищожете заразените растения. Ако се появи зелена краставична мозайка е важно да не позволявате заразените растения да останат в оранжерията. Те трябва да бъдат отстранени веднага и да се изхвърлят заедно с всичко, което е било в контакт с тях.
Превенцията остава най-ефикасният метод за справяне със зелената краставична мозайка. Затова Синджента се стреми да предложи хибридни сортове краставици с устойчивост на вируса.

Такъв сорт е именно “Бомбър“, който в последните сезони се утвърди като предпочитан избор за производство през лятото.
В стремежа си да предложи нови и подобрени сортове в България, през сезон 2023 г. в опити влизат и три нови сорта краставици от Синджента, с висока устойчивост на зелена краставична мозайка. Те вече са се доказали в Испания и дават отлични резултати на производителите там. Затова е важно да се изпитат на местно ниво, за да се види до колко отговарят, както на местните условия на производство, така и на пазарните изисквания като размер, цвят и вкус.
Новите сортове се очаква да бъдат успешни допълнения към вече познатия „Бомбър“, който се е доказал на пазара, не само като устойчив на зелената мозайка, но и с прекрасните си вкусови качества. Това споделя и Цветан Йорданов, който залага на „Бомбър“ при производството си на краставици през лятото. „Това, което ми харесва в сорта „Бомбър“ е най-вече самия плод, който е около 30 см и в същото време има идеален търговски вид. Нещо допълнително, което прави доста добро впечатление при търговията с тази краставица е, че цветът е силно изразен“, посочва производителят от Мездра (на заглавната снимка, в дясно).
Лятното производство на краставици в България има своите предизвикателства, за да постигнете добър добивен потенциал. Затова е важно да изберете сортове, които ще ви предпазят от болести и неприятели, като зелената краставична мозайка. Освен познатия на пазара „Бомбър“, Синджента се стреми да отговори на изискванията на пазара с опити на нови сортове, с висока устойчивост на вируса. По този начин ще имате, по-широк избор както от средства със справяне със зелената мозайка, така и в предлагането на продукти с отличен търговски вид.

Вижте повече за Бомбър на: : https://www.syngenta.bg/zelenchukovi-semena/krastavici/bomber-f1