• Home
  • Новини
  • Заместник-министър Събев търси подкрепа от Германия във връзка с вноса на украински земеделски стоки в страната ни

Заместник-министър Събев търси подкрепа от Германия във връзка с вноса на украински земеделски стоки в страната ни

By on 06.04.2023 0 159 Views

Зърнопроизводството е структуроопределящ сектор за развитието на земеделието и има важна социално-икономическа роля за България. Затова поддържаме активен контакт с производителите и на всеки международен форум акцентираме върху темата с вноса от Украйна, на който е подложен секторът у нас. Това е казал заместник-министърът на земеделието Георги Събев по време на среща с Мориц Зайлер, ръководител на икономическия отдел към посолството на Федерална република Германия в България, цитиран от пресслужбата на земеделското министерство. Той е представил българската позиция по темата, както и исканията на българските производители, и е допълнил, че в рамките на миналата година внесеното количество маслодаен слънчоглед в България е повече от 20 пъти спрямо предходната. „Това е сериозен натиск върху производството на зърнени култури и огромните количества, които влизат в страната се отразяват негативно върху българското производство“, казва още заместник-министърът. Георги Събев е коментирал, че в момента се работи върху мерки, които да защитите българските земеделци.

„С колеги от други държави членки на Европейския съюз (ЕС) обмисляме да бъде въведена гаранция за проследяемост на продуктите и суровините. По този начин ясно ще се види дали те само преминават по създадените т. нар. коридори на солидарност или остават на вътрешния пазар“ дава за пример една от мерките заместник-министърът.

Той е запознал Мориц Зайлер и с нуждата от изграждане в най-кратки срокове както на допълнителни складови помещения за съхранение на суровините, така и от осигуряването на коридори, обслужващи и други видове транспорт като например железопътния.

Георги Събев е съобщил още, че 56 млн. евро са били заделени от кризисния резерв за земеделие на ЕС, от които 16,75 млн. евро са предназначени за страната ни. Той е уточнил, че има готовност Европейската комисия да отпусне нови 75 млн. евро за потърпевшите страни, между които е и България. От своя страна, Мориц Зайлер е заявил, че Федерална република Германия ще подкрепи тази действие.

Заместник-министърът е подчертал, че България е солидарна с Украйна, но това не трябва да застрашава работата на българските производители. Той е обяснил още, че у нас съществува проблем и с украинския внос на орехи и мед. „През последните години чрез финансиране от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони бяха подпомогнати проекти за възстановяване и изграждане на орехови масиви. Предостави се и помощ за пчеларите, но с влизането в сила на Споразумението за свободна търговия се получи огромен натиск върху тях“, подчертава Събев.

(ПЗ)