Анита Гешевска: Австрийската селекция при пшениците доказа практически високата си устойчивост на ръжди

By on 09.06.2023 0 361 Views

-От много години си партнираме с фирма Лидер Консултинг. Почти в традиция се е превърнало да извеждаме опити с техни продукти в демополета. Впечатленията ми от австрийската селекция при пшениците е, че сортовете са много устойчиви на ръжди, в сравнение с други чуждестранни селекции, предлагани у нас, каза Анита Гешевска, Управител на СОРТОВИ СЕМЕНА 2002, гр. Плевен, специално за сп. „Практично земеделие“, в отговор на репортерски въпрос относно впечатленията й от австрийската селекция на житни с марката SAATBAU LINZ.
В допълнение А. Гешевска сподели: Австрийската селекция е много устойчива на видовете ръжди, което се потвърди и тази година, когато в различни райони на страната се появи силно нападение от жълта ръжда. Току що разговарях с представител на мултинационална растително защитна компания, който каза, че не наблюдава в посевите ни – наличие на каквато и да е било ръжда. Според мен, това се дължи на генетичната устойчивост на сортовете. За отбелязване е, че тук, на това поле, сме извършили само едно фунгицидно третиране и посевът е надеждно защитен, както сами се убедиха фермерите И още нещо – всъщност, за нашия регион и за нашите почви (сиви горски, глинести) сортовете от тази селекция са много подходящи и много добре се адаптират към тях.

Затова и 90% от сортовете, които отглеждаме в производствените си посеви, са на Лидер Консултинг: пшеници, ечемици, тритикале, грах, овес, фий и др. Това са много качествени хлебни пшеници и са много търсени. Имаме добър пазар за тях и сме доволни, естествено и от цената им. С много добра доходност и висок добивност са и сортовете тритикале. Същото се отнася и за сортовете ръж, включително за хляб и за биомаса – отново от Лидер Консултинг.

Опитно поле, с. Радишево, обл. Плевен

Евелина Маринова, Търговски директор в Лидер Консултинг ЕООД, гр. Плевен представя ПРОДУКТИТЕ НА SAATBAU LINZ – житни култури

(Б. а. – Разговорът с г-жа А. Гешевска се проведе в рамките на открития ден на Лидер Консултиг – в землището на с. Радишево, обл. Плевен с домакин СОРТОВИ СЕМЕНА 2002, 01.06.2023 г.)

Яна Брезовска
Б. р. – Повече за събитието ОТКРИТ ДЕН С ПРОДУКТИТЕ НА SAATBAU LINZ – житни култури (01. 06. 2023 г.), проведен в опитното поле в землището на с. Радишево, обл. Плевен – може да прочетете в бр. 6/юни 2023 г., който е на вестникарския пазар в цялата страна – от 09 – 06-2023 г.