Пшениците и ечемиците с марката SAATEN UNION се представят блестящо, поради високите си устойчивости на засушавания и болести

By on 10.07.2023 0 442 Views

На демонстрационното поле на фирма „Агроринг Инвест“ ООД, с. Винарско, обл. Бургас, показваме сортове житни култури с марката ЗААТЕН-УНИОН (SAATEN UNION), каза Митко Кътов, агроном-консултант във фирма РАПУЛ БЪЛГАРИЯ (на снимката), пред многото фермери от Югоизточна България, посетили открития полски ден на фирмата (06.06-2023 г.).
В демонстрационния опит представяме два фуражни многоредови ечемика, един сорт тритикале и 3 сорта пшеници – едната от които е безосилеста, другите две – осилести, обясни експертът.
Ето какво каза още той:
Сеитбата на това демо поле е извършена на 18 ноември 2022 г. Закъсня поради голямото засушаване през миналата есен. Пшениците поникнаха към края на декември и въпреки това, поради склонността на нашите сортове за много силно братене, те компенсираха късната сеитба и закъснялото поникване в последващото си развитие.
Искам да подчертая, че и трите представени тук сортове пшеници са хлебни. Първият сорт безосилестата пшеница – АСПЕКТ е с много висок восъчен налеп, който обуславя голямата й сухоустойчивост. Характеризира се също и с генетическа устойчивост на болести и неприятели, и с много добри хлебопекарни качества. АСПЕКТ е качествена пшеница, с много високи показатели.
В този регион, ние от РАПУЛ БЪЛГАРИЯ, изпитваме тези сортове пшеници от три години. Те се представят блестящо и вече много земеделски производители ги сеят в масови площи – отглеждат ги на хиляди декари.
Най-разпространеният наш сорт пшеница в областта е ПИТОН – осилест, ранен. Тук, в региона – ранните сортове дават най-добри резултати, а това че ПИТОН е осилеста пшеница – предполага по-голямата й сухоустойчивост, и още нещо – по-малко се напада от диви прасета, сърни елени и др.
Другият сорт ЦЕНТУРИОН, който показваме тук, е малко по-висок като хабитус спрямо ПИТОН. Също е осилеста пшеница. Разликата между двата сорта е, че ЦЕНТУРИОН е малко по-късен, но за сметка на това е с абсолютна устойчивост на болести; селектиран е за биоземеделие.
Сортът тритикале, който представяме, е ТАДЕУС. И тук, в опита, се вижда много доброто му развитие – с абсолютно здрави листа – от основата до флаговия лист, с потенциал за висок добив. Достигали сме до над 800 кг/дка добив. Препоръчваме го за земеделски производители, които имат животновъдни ферми.
Новият сорт ечемик, представен на това поле, е СУ МИДНАЙТ. Трябва да се отбележи, че той е абсолютно устойчив на всякакви видове вирози. Малко е по-късен от фаворитът ни тук, в региона – СУ ЕЛЕН, който също е представен в демонстрационния опит. СУ ЕЛЕН, освен че е много високодобивен ечемик и с високи устойчивости на болести, се отличава с една изключително важна характеристика за ечемика – не поляга (б. р. – проблем при отглеждането на много ечемици), независимо от условията.
Искам да специално подчертая, че в този регион – конкретно от ПИТОН и СУ ЕЛЕН, земеделците са много доволни и вече – за предстоящия сезон –са направени много заявки за семена от тях, съобщи Митко Кътов.
(ПЗ)

Статията е авторска и е публикувана в бр.7, юли/ 2023 г. на сп. „Практично земеделие“. В същия брой ще намерите подробна информация за агрономическите и стопанските характеристики на новите и актуални хибриди рапица, които Рапул България предлага на българския пазар за Кампания 2023