МЕЖДУНАРОДЕН ОТКРИТ ДЕН НА SAATBAU LINZ ВЪВ ВАЙКЕНДОРФ – 2023

By on 12.07.2023 0 200 Views

След тригодишно прекъсване беше подновен традиционният открит ден на фирма SAATBAU LINZ, Австрия, на който семенарската къща представя своето портфолио от над 300 сорта от десетки култури (заглавната илюстрация – вздушна снимка на деменстрационното поле).

Българският партньор на SAATBAU LINZ – фирма ЛИДЕР КОНСУЛТИНГ ЕООД, винаги присъства на полето с група различни свои клиенти. Така през годините след 2015 г. – над 120 български фермера са посетили това събитие и са се уверили в огромното разнообразие от продукти, които австрийската компания предлага.
SAATBAU LINZ се развива стремглаво чрез големи инвестиции в изследователска и научно-развойна дейност. Компанията е основана като кооперативно дружество на семепроизводители, а вече е водеща семенарска къща със собствена селекция и множество разработки и проекти. В портфолиото на SAATBAU LINZ влизат както конвенционални, така и биологични семена. Работи се по всички полски култури – различни видове житни, бобови, рапица, царевица, слънчоглед, соя, покривни култури, тревни фуражи, подправки и др. Австрийската селекция е известна със своите качествени пшеници, но SAATBAU LINZ има и много голяма селекция на царевица, а в областта на соята е най-големият селекционер в Европа. Фирмата работи усилено по програми за чиста храна, за зелена планета и здравето на хората.
Мястото на открития ден – село Вайкендорф, в района на Виена, е с много засушлив климат, средногодишните валежи са около 400 мм, за разлика от западните части на Австрия, където са двойно повече. Именно тук се доказва най-добре и селекционната линия „КЛИМАФИТ“ – сортове, пригодени към новите реалности на климата, който се изменя динамично и селекцията трябва да бъде в крак с тях.


Освен сортовите демонстрации, на полето имаше и опитни участъци със сеитбени норми и срокове на сеитба на различни култури, от които произлизаха ясни изводи; представи се демонстрация на противоерозионните свойства на покривните култури, торови опити и др. Около полето имаше и изложение на някои марки машини. В специално оборудвана шатра, по предварително обявена програма, се изнасяха презентации по различни теми от специалисти на фирмата и гост-лектори.

Инж-агр. Евелина Маринова информира за качествата на АРТЕМИС – най-новото от селекцията на Заатбау Линц. Пшеница-кактус – сухоустойчив качетсвен сорт.
Българската група обходи полето с придружител г-н Йозеф Матушка, който е координатор за България и Румъния към фирмата и отговори на десетките въпроси, които имаха земеделците, а инж.-агр. Евелина Маринова представи по-подробно тези сортове, които се предлагат у нас или предстои да бъдат въведени на българския пазар. Всеки имаше възможност да разгледа и самостоятелно цялата експозиция според личните си интереси. Представителите на Лидер Консултинг придружаваха на всеки етап своите клиенти и се грижеха те да бъдат информирани по всички интересуващи ги въпроси.
Освен посещението на демополето в тридневния тур групата имаше възможност за много дебати по актуални теми, обмяна на опит на земеделци от различни региони – от София до Добрич и Бургас, както и да се запознае с културните и исторически забележителности на Виена и социално-политическия живот в Австрия.

Българската група фермери пред замъка Белведере – разходка в красива Виена.

16.06.2023 г.
Евелина Маринова

e.marinova@leader-consulting.bg

www.leader-consulting.bg