• Home
  • Технологии
  • Мариян Пеев: Добрите технологии, добрите хибриди и сортове и добрите добиви ще помогнат на земеделските стопанствата да смекчат ударите от кризите

Мариян Пеев: Добрите технологии, добрите хибриди и сортове и добрите добиви ще помогнат на земеделските стопанствата да смекчат ударите от кризите

By on 30.07.2023 0 294 Views

Интервю на сп. „Практично земеделие“ с Мариян Пеев, Председател на ЗКПУ „МЪГЛЕН“, с. Мъглен, обл. Бургас

-Г-н Пеев, днес (13.07.2023 г.), в землището на вашата кооперация, фирма Кортева Агрисайънс България провежда открит ден в демополе с опит с хибриди слънчоглед от експрес технологията и ваши гости са много фермери от Бургаска област. Чрез списанието ще информираме земеделците от страната за агрономическите и пазарни характеристики на слънчогледовите хибриди на фирмата, чиито опити, вие, извеждате като домакин. Моля, представете се и разкажете за основната дейност на ЗКПУ „МЪГЛЕН“.

Вече 13 години съм начело на земеделската кооперация „МЪГЛЕН“, с. Мъглен, община Айтос, Бургаска област, като преди това работих като агроном в това стопанство. От 2010 г. съм избран за председател. Кооперацията отглежда зърнено-житни и маслодайни култури, и трайни насаждения. Основният дял от зърнено-житните култури – 60%, се пада на пшеницата и ечемика. Отглеждаме 5 хил. декара пшеница, 1000 декара – ечемик, 3 хил. декара слънчоглед, 2 хил. декара рапица, 300 декара череши, 100 декара кайсии.
При маслодайните култури – на около 70% от площите засяваме хибриди слънчоглед и рапица с марката Pioneer® от Кортева Агрисайънс. На 1500 декара залагаме на слънчогледовите хибриди по Clearfield® Plus технологията и на около 1000 декара – по ExpressSun® технологията на фирмата. От Клиъдфийлд Плюс хибридите основно залагаме на P64LР130 и P64LР146. От експрестолерантните хибриди на Кортева залагаме предимно на P64LE162, P64LE25 и на P64LE137.
През годините, слънчогледът P64LР130 се утвърди като нашия топ хибрид. Отглеждан върху най-много площи в нашето стопанство – показва най-добрите резултати. Получаваме стабилен добив – между 280 и 300 кг/дка. Стабилни и високи добиви получаваме също и от хибридите по ExpressSun® технологията – между 260 – 280 кг/дка.
Както вече казах, 80% от маслодайната рапица, която отглеждаме е хибриди от фирма Кортева. Залагаме на най-добрия хибрид PT279СL от клиърфийлд технологията и получаваме добър добив
.

Защо използвате рапица с марката Pioneer® от Кортева?

Ще Ви отговоря с няколко думи: първо – технологията позволява чисти полета; второ – знае се, че пионерската рапица се отличава с висока масленост спрямо хибридите на останалите фирми на пазара и третото предимство, която е най-важно – тази рапица формира 16-18 разклонения. Това позволява над 20% по-висок добив спрямо конкурентните хибриди.

Пред фермерите споделихте опит с приложението на новия биостимулатор Утриша® N при пшеница. Какви са резултатите?
Искам специално да посоча добрите резултати, които постигнахме с най-новия биологичен продукт Утриша® N от Кортева. Това е биостимулатор – азотфиксираща бактерия, която усвоява азот от въздуха. Приложихме продукта с второто фунгицидно пръскане (Т2) в края на месец май при пшеница. Отчетохме резултата преди 5 дни (б. р. – 5, 7- ми юни, 2023), който показа, че от 160 дка, на които е приложен Утриша® N – полученият добив е 920 кг/дка. При контролата отчетохме добив от 840 кг/дка. Или, разликата в добива, в полза на третирания посев, е 80 кг от декар. Затова, догодина ще заложа третиране с биостимулатора на минимум 3000 декара. Нашият опит показа, че бактерията трябва да се прилага малко по-късно – края на април – началото на м. май, а не още в началото на март. Освен че усвоява азот от въздуха, бактерията в Утриша® N го предоставя на културата в усвоима форма и намалява количеството на използваните азотни торове като амониева селитра и карбамид. Това е предпоставка за получаване на по-висок добив и намаляване на разходите за и без това много скъпите торове. Такива продукти в бъдеще ще са хитови, защото, както е известно, по екосхемите, от тази година, земеделците вече могат да заявяват прилагането на органични торове, което ще им носи допълнителни евросубсиидии.

Събитието открит ден – представяне на опити с хибриди от експрес технологията, на което присъстваме днес в землището на ЗКПУ „МЪГЛЕН“ – е изцяло иницирано от Кортева България, компанията, която за втора поредна година извежда демонстрационни опити със свои хибриди при нас. Тук присъстват и други две фирми, с които работим. От както съм начело на земеделската кооперация, от 2010 г., закупихме 3 трактора LAMBORGHINI, а сега вече имаме 9 машини от този бранд. Закупуваме машини от тази марка, защото са по-икономични и по-бързо си възвръщат инвестицията. От фирма Агромашина Груп – Ямбол (официален вносител на трактори Lamborghini за България) сме закупили слънчогледови сеялки и почвообаработащи машини, които са надеждни и затова изцяло разчитаме на тях. Осигуряват и много добър сервиз на техниката – до един час откликват при наши повреди и затова сме благодарни на екипа и лично на управителя г-н Васил Иванов.

Как се развива кооперацията през последните години. Какви успехи имате, какви са проблемите?
Мога да кажа, че през последните години, след ковид-кризата, кооперацията се развива много добре. Миналата година пазарите бяха много добри. Ние сме от кооперациите и арендаторските фирми, които продадоха продукцията си в началото и мога да коментирам, че финансовият ни резултат е повече от задоволяващ. Има проблеми със зърнопроизводството в страната и по-конкретно с пазарите, които, както се знае, възникнаха вследствие на се войната Русия – Украйна. Вече 7-8 месеца изкупните цени на зърнените и маслодайните култури са много ниски, Това е под влияние на външните фактори, но аз считам, че единствено добрите технологии, добрите хибриди и добрият добив могат да ни помогнат във вътрешен план, при тази ситуация. Тази година получихме добри добиви от пшеницата – над 500 кг/декар за кооперацията. Въпреки, че доста от колегите се отказаха да отглеждат рапица в района, ние засяхме 2400 декара, реколтирахме 1600 декара, защото есента беше суха и част от рапицата изобщо не поникна. Но спасихме 80 % от площите. Вложенията при културата са големи, цената е ниска, но да се надяваме, че през следващите години икономическата обстановка ще се подобри и културата пак ще се отглежда със същите темпове и площи в цялата страна, както преди кризите.

Как стои проблемът с работната ръка при отглеждане на овощните насаждения и най-вече при прибиране на плодовата продукция?
Да, както вече казах, отглеждаме и трайни насаждения – череши и кайсии. Последните 3 години създадохме нова черешова градина от 120 декара, както и млади насаждения – на 3-та година с кайсии. При черешите сортовете вече са нови, иновативни (германска селекция). Работим с най-голямата италианска фирма за изкупуване на продукцията, базирана в с. Катуница, Пловдивска област. Новото е, че имаме намерение да преминем към машинно бране през следващите години, защото новите сортове са пригодени за механизирано прибиране.
Тежка е ситуацията с работната ръка. Идват сезонни работници, предимно от Сливенско – 100-150 човека. Почват веднага да се пазарят за цените и почти нищо друго не ги интересува, освен за едни ден да получат 700-800 лева за шестчленно семейство. Което излиза някъде около 100-120 лева на човек за един работен ден бране на череши. Берачите виждат, че производителите нямат друга алтернатива и се пазарят, като по този начин себестойността на продукцията доста се вдига. Така печалбата спада и за производителите остават едва ли не жълти стотинки. Ето какво показва сметката: грубо казано, от 300 декара черешова градина, при среден добив около 700-800 кг/дка, ние печелим 120-130 лева от декар. Което означава, че след като изплатим рентата на собствениците на земя, която за нашия район е около 50-60 лв. за декар – за кооперацията остават около 50-60 лева – изключително ниска рентабилност от черешовото производство.
При производството на кайсии беритбата е по-лесна – плодът е по-едър. И самата реализация е по-лесна. Насаждението е на 3-та година, сортът е френски – с много добри качества и позволява продукцията да се съхранява в хладилни камери до един месец
.

Искам да благодаря на фирма Коретва Агрисайънс България и на регионалния представите за района г-н Пенчо Янев за доброто партньорство и съдействие, както и за доверието да извеждаме опити с най-новите хибриди с марката Pionеer®. Благодаря и на колегите фермери, които днес посетиха демополето и обменихме опит.
И аз Ви, благодаря!

Въпросите зададе: Яна Брезовска

На заглавната снимка: От ляво на дясно: Валентин Реджев – Регионален представител – отдел „Растителна защита“ – Кортева Агрисайънс България; Пенчо Янев, Регионален представител на Кортева Агрисайънс България за регион Бургас и Мариян Пеев – председател на ЗКПУ „МЪГЛЕН“

–––––––––––––––––––––––––

Б. р. – Интервюто с г-н Мариян Пеев ще бъде публикувано в бр.8/август 2023 г. на с „Практично земеделие“, който излиза от печат на 09. 08. 2023 г.

В изданието ще прочетете още – анализи на резултатите от проведени открити дни в цялата страна, както и актуални предложенията за нови и утвърдени сортове житни култури и хибриди рапица от водещи семенарски фирми за Кампания 2023.