Рекорд от рапичния хибрид ЮРЕК – от 15-18 растения на кв. метър е получен 503 кг среден добив от декар

By on 01.08.2023 0 273 Views

С много повече разклонения от втори и трети разред и с два пъти по-дълги шушулки

Другият нов конвенционален хибрид ЮРЕК в обновеното портфолио на RAPOOL, е доста по-различен от всички останали, които са в портфолиото ни, коментира Таня Петкова, Управител на Рпул България, за сп.“ Практично земеделие“ по време на събитието „Ден на полето“, Добрич (25, 26, 27 юли 2023 г.). Той е малко по-нисък, малко по-компактен. Сравнен с ТРИАТЛОН, също нов конвенционален хибрид в портофолиото ни, напр., се отчита разлика с 30-40 см във височината. Това е, защото неговият генотип е такъв. При него се залага на много повече разклонения от втори и трети разред, а не само на разклонения от централното стъбло. Залагаме на изключително дълги шушулки – два пъти по-дълги, отколкото на останалите хибриди рапица. И съответно, в тях има и два пъти повече семена. Традиционно ЮРЕК е хибрид с малко по-висока масленост, което е предимство, когато се търси продукция с високо качество. Освен всички негови предимства: устойчивост на жълта вироза, устойчивост на фома, вертицилиум и толерантност на склеротиния, този хибрид притежава още една изключителна характеристика – създаден е специално за екстензивни условия на отглеждане. Той е подходящ за екстензивна технология с по-ниски вложения, за по-пестелива технология на торене, по-малко на брой пръскания с пестициди. Опитите, които сме извеждали с него в продължение на 3 години, показаха, че когато сложим повече азот в а. в. при ЮРЕК – добивите спадат. Тоест, трябва да спазваме препоръките на отглеждане за целите, за които той е създаден. От всички хибриди, създадени за ефективно усвояване на азот, ЮРЕК е с най-ефективното усвояване на този хранителен елемент от почвата и азотните торове. Именно поради тази причина, не е необходимо да правим големи вложения, защото тогава добивът отива в посока надолу.
Страхотни резултати имаме от ЮРЕК. Бих искала да посоча, че при един посев, който искаха да разорат, защото имаше едва по 15-18 растения на кв. метър – от този хибрид обаче беше получен 503 кг среден добив от декар. Това се дължи освен на всички други качества, но и на изключително добрата разклоняемост на хибрида и на дългите му шушулки с изхранени семена.
Снимка: https://www.facebook.com/rapoolbulgaria/?locale=bg_BG

Яна Брезовска
Б. а. – Коментарът е част от статия, която ще бъде публикувана в августовския брой на сп. „Практично земеделие“. Изданието ще бъде на вестникарския пазар на 9-ти август 2023 г. Там ще намерите конкретна информация за всички нови хибриди рапица, които Рапул България предлага на българския пазар за предстоящата сеитбена кампания 2023.