• Home
  • Технологии
  • Екипът на LIDEA за Източна България с препоръки за най-подходящите и пластични сортове пшеница и хибриди рапица за есенна кампания 2023, доказали се в производствените полета

Екипът на LIDEA за Източна България с препоръки за най-подходящите и пластични сортове пшеница и хибриди рапица за есенна кампания 2023, доказали се в производствените полета

By on 03.08.2023 0 351 Views

И през тази година пшениците ФЛАВОР CS, СОЛИНДО CS и СОФРУ CS са лидери по добивност в България

И през трите дни на земеделското събитие – „Ден на полето 2023“- Добрич, проведено в края на юли т. г. и организирано от Добруджанския съюз на производителите – щандът на LIDEA беше един от най-посещаваните. Непрекъснато, на разположение на фермерите за консултации, дискусии и конкретни препоръки бяха регионалните представители от екипа на фирмата за Източна България (на заглавната снимка). Естествено, производителите – повечето от тях дългогодишни клиенти, се интересуваха какви са добивите от сортовете и хибридите на LIDEA от вече ожънатите полета с пшеници и рапици в конкретни региони и какви са новите предложения за есенна кампания 2023 г.

За да бъдем полезни на земеделците, читатели на сп. „Практично земеделие,“ помолихме екипът на фирмата за Източна България да сподели информация за постигнатите резултати от опитите и масовите полета през т. г. и да направи съответни препоръки за предстоящия сезон. (Информацията представяме в резюме)

БОРИСЛАВ ЯНЕВ, Търговски представител – Търговище, Разград: Тази година, въпреки тежките метеорологични условия, сортовете пшеница от портфолиото на LIDEA, както всяка година, се представиха на водещо място в класацията по добив спрямо предлаганите на нашия пазар от конкурентни фирми. Средните добиви от културата за регионите – Търговище, Разград, са между 750 и 860 килограма от декар. Независимо че тази година, на много места пшеницата беше нападната от вирусни болести, т. нар. – вирози – сортът ФЛАВОР CS се представи на първо място по толерантност и показа висока генетична устойчивост към вируси, пренасяни с листни въшки и др. неприятели. Посевите не се разболяха и останаха здрави. Фермерите ожънаха от него един много добър добив – 720-730 кг/дка (средно). Водещи за района по добиви, т. г., са сортовете: ФЛАВОР CS, СОЛИНДО CS и СОФРУ CS от LIDEA.
Нашият район е по-специфичен – с много големи засушавания. Но въпреки това, хибридите рапица ЕС КАПЕЛО и ЕС ЦЕЗАРИО от LIDEA се представиха като водещи и средните добиви са в порядъка на 330 до 450 кг/дка.
В заключение, бих подчертал, че специално за нашия район, най-добрите сортове пшеница, които от 4 години са лидери по добиви и са на първо място в класацията, безспорно са СОЛИНДО CS и СОФРУ CS. А от рапиците имаме нов, но вече доказал се за района хибрид – ЕС КАПЕЛО, който по нищо не отстъпва на всички останали предложения от конкурентни фирми, дори бих казал – че е с една идея по-добър.

РАДОСЛАВ МИХАЛЕВ, Търговски представител – Бургас, Ямбол:
И при нас, поради сушата, добивите от пшеница, т. г., доста варират – от 500 до 750 кг/дка. За районите на Бургас и Ямбол, от сортовете пшеница на LIDEA, бих препоръчал СОФРУ CS, ФЛАВОР CS и СОСТЕН CS. Те се представиха много добре на производствените полета тази и миналата година. Независимо, че СОСТЕН CS е малко по-късен, реализира добър добив. Тази година имаше доста проблеми с вирозите в пшеничените посеви на много места. Фермерите не успяха да влязат и да пръскат навреме срещу неприятели, пренасящи вирусите и причиняващи вирусните заболявания. Но ФЛАВОР CS се представи много добре с изключителната си толерантност към болести, в т. ч. мозайка.
При рапицата имаше доста проблеми, есента беше много суха и на доста полета не поникна. От хибридите, които ние предлагаме, добивите варират от 250 до 300 кг/дка от различните полета. В нашия регион са предпочитани клиърфийлд рапичните хибриди и аз препоръчвам на производителите: ЕС ДЕЦИБЕЛ CL и ЕС ТАЛЕЛ CL. От конвенционалните хибриди при нас се представят добре ЕС КАПЕЛО и PASK PROTECT.

ВЕСЕЛИН ИВАНОВ, Търговски представител – Варна, Шумен:
При доста трудните климатични условия на тази година, на повечето от полетата, нашият стожер от портфолиото на LIDEA – житни култури – пшеницата сорт СОФРУ CS, показа отново доста стабилни резултати. Освен че е устойчив на мозайка (вид вироза), сортът ФЛАВОР CS – на отделни полета показа и по-добър резултат. От масов посев, г-н Иван Борисов, председател на ЗК „Дибич“, обл. Шумен, получи от ФЛАВОР CS – 920 килограма среден добив от декар. Средно, за масовите полета от региона, добивите са в порядъка от 620 до 770-780 кг/дка пшеница от сортове на LIDEA. Моята препоръка към зърнопроизводителите от областите Варна и Шумен е да заложат на СОФРУ CS като стожер, а също и на ФЛАВОР CS и СОЛИНДО CS.
Като цяло в региона се сее конвенционална рапица. Клиърфийлд рапици се сеят на малко площи, поради проблема със самосевките в последващата култура на сеитбооборота. От конвенционалните рапични хибриди на LIDEA се получават добиви от 320 до 420 кг/дка. На две-три полета във Варненския район, т. г., рапицата се „развали“ – не паднаха дъждове през есента, културата не покълна и изсъхна. В област Шумен, обаче, получиха от нашите рапици среден добив около 400 кг/дка, като там хибридът, който добре се развива, е ЕС КАПЕЛО. И в предстоящата рапична кампания 2023 ще залагаме на този хибрид.

МАРИЯН МИХАЙЛОВ, Търговски представител – Добрич, Силистра:
Годината е трудна поради продължителната суша, това може да се види и от полетата наоколо. В районите на Добрич и Силистра, основните сортове пшеница от портфолиото на LIDEA, които се представят добре, са: СОФРУ CS, ФЛАВОР CS, (с толерантност и контрол на вирози), СОЛИНДО CS и МОНТЕКРИСТО CS. Това ще бъдат и основните сортове, на които ще заложим и в предстоящата кампания 2023. Добивите от различните полета, т. г., са много „шарени“. Там където е паднал дъжд, от масови полета от СОФРУ CS ожънаха от 900 до 920 кг, но има и полетата със същия сорт – с добив 400 кг/дка. На мнение съм, че винаги трябва да съобщаваме и високия и ниския добив, защото за ниския – винаги има причина: дали в технологията на земеделеца или от климатичните условия. Наблягам на ФЛАВОР CS, защото тази година имаше много голям проблем с вирозата – има висока толерантност към заболяването и заслужава фермерите да му обърнат много сериозно внимание. Предлагат се качествени семена от сорта. По нищо не отстъпва СОФРУ CS. При мен, в моя район – ФЛАВОР CS и СОФРУ CS вървят с еднотипни добиви.
От новите сортове в портфолиото на LIDEA – СОЛИНДО CS се представя с много добри добиви. От две години се предлага на пазара – прекрасен сорт, с много добро братене и с добре изравнени братя. С подобни характеристики е и другият нов сорт – МОНТЕКРИСТО CS и производителите могат да заложат и на него.
Площите с рапица в Североизточна България намаляват, но рапиците на LIDEA се представят много добре Добивите, т. г. варират. Имаме добиви от масови полета около 300 кг/дка, но имаме добив от поле с наша рапица – ЕС НАВИГО – 418 кг/дка – среден добив – на голяма площ в с. Ловчанци, обл. Добирч, при много добър земеделец. При него имаме и площи с ЕС КАПЕЛО, от които ожънаха по 425 кг/дка. Така че, за предстоящата кампания ще заложим и ще предлагаме на фермерите доказалите се споменати тук два хибрида и новото ни попълнение ЕС АМАДЕО – в по-ранния сегмент.
Не на последно място ще съобщя и промоциите, които Лидеа България предлага за този сезон в рапица, както следва:
Конвенционални хибриди:

ПАКЕТ ПРЕМИУМ 8+1 – За всеки 8 бр. закупени торби с рапица от генерация П3, клиентът получава 1 БОНУС торба от същия хибрид.
ПАКЕТ ПРЕМИУМ + / 28+5 – При поръчка на 28 торби с рапица от генерация П3, клиентът получава 5 БОНУС торби допълнително.
Клиърфийлд хибриди:
ПАКЕТ ЧИСТО ПОЛЕ 6+1 – За всеки 6 броя закупени торби с Клиърфийлд рапица, клиентът получава 1 БОНУС торба от същия хибрид.
ПАКЕТ ЧИСТО ПОЛЕ+ / 20+5 – При поръчка на 20 броя торби с Клиърфийлд рапица, клиентът получава 5 БОНУС торби допълнително.

ХЮСНЮ АЛИ, Търговски представител – Велико Търново, Габрово, Русе:
Проблемите с променящите се агроклиматични условия са много, но ние от LIDEA се стремим и сме готови да помогнем на фермерите за преодоляването им с предлагане на адаптивни сортове и хибриди за различни райони, с високи устойчивости на болести и стрес от абиотични фактори. Имаме много стегнато портфолио – и при пшеницата, и при рапицата. При пшеницата, за регионите, в които съм търговски представител на LIDEA, препоръчвам лидерът в нашето портфолио – СОФРУ CS, а също и сортът СОЛИНДО CS. От него получаваме както много добри добиви, но и продукция с високи хлебопекарни качества (над 15% протеин) и висок хектолитър. Добивите в региона са различни поради разликата в количеството на падналите дъждове и почвените условия. Но в Търновско получихме много висок добив от декар – около 900 килограма пшеница.
Площите с рапица намаляват в района, но в нашето портфолио предлагаме хибриди, които да отговарят на изискванията на фермерите, издръжливост на стрес и устойчиви към болести. Препоръките ми към производителите от нашия регион са да пробват ЕС НАВИГО от конвенционалната технология и EC ТАЛЕЛ CL – от клиърфийлд сегмента.

В заключение ПЕТЪР НЕДКОВ – Регионален търговски мениджър за Източна България в LIDEA, направи кратко обобщение на характеристиките на продуктите от портфолиото на фирмата за Кампания 2023. Ето какво каза той: – С увереност мога да заявя, че всички сортове пшеници от портфолиото на LIDEA, които препоръчваме, са подходящи и пластични. Това се доказва и от резултатите – както от опитите, които извеждаме, така и от масовите полета на производителите. Това важи и за рапицата. Предпочитан сорт зимен ечемик от нашето портфолио е ЖУП CS – високопродуктивен, пластичен с качествено зърно.
През годините изцяло сме анализирали и намалили портфолиото както при житни, така и при рапица и сме оставили най-пластичните и най-подходящите за нашите почвено-климатични условия. С годините климатичните условия тотално се променят и то осезателно. И тези сортове са съобразени точно и именно с нашите условия, и не напразно резултатите са много високи – изключително добри. Това се постига и чрез многобройните опити и анализи, които извършваме в различните региони на страната и професионално обсъждаме с нашите клиенти – земеделските производители. Целта е да се определи всеки отделен сорт или хибрид къде може да реализира най-висок добив и при това да бъде рентабилен за стопанството.
Сп. „Практично земеделие“

Б. р. – Статията е публикувана в бр. 8/август 2023 г. на сп. „Практично земеделие“, който ще бъде на вестникарския пазар в страната – от 09. 08. 2023 г.