• Home
  • Растителна защита
  • торове
  • семена
  • МАТКРИКС CL от RAPOOL – основно е селекциониран за минимални обработки по технологиите ноу-тил и стрип-тил, при които другите рапици, предлагани на пазара – не са така успешни

МАТКРИКС CL от RAPOOL – основно е селекциониран за минимални обработки по технологиите ноу-тил и стрип-тил, при които другите рапици, предлагани на пазара – не са така успешни

By on 04.08.2023 0 212 Views

И през трите дни на събитието (25, 26, 27 юли, 2023 г.) – ДЕН НА ПОЛЕТО – 2023“ – ДОБРИЧ, организирано от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, на своя щанд, екипът на РАПУЛ БЪЛГАРИЯ (на заглавната снимка) посрещна и консултира много фермери, проявяващи професионален интерес към хибридите рапица на немската фирма РАПУЛ РИНГ ГМБХ, висококачествени семена от които предлага на българския пазар. И през тази година – много трудна в климатично отношение за българските производители на рапица, от хибридите, селекция на RAPOOL, бяха получени изключително високи добиви. Земеделските производители, посетили щанда на фирмата, имаха възможност да разгледат и опитите с високодобивни хибриди слънчоглед и царевица, с марката ЗААТЕН-УНИОН, заложени на демонстрационното поле в рамките на земеделското събитие. Екипът консултира и зърнопроизводителите, които проявиха интерес към утвърдените вече в страната високодобивни пшеници и ечемици с марката ЗААТЕН-УНИОН, дистрибутирани на българския пазар от Рапул България.
Рапичните хибриди от обновеното портфолио на RAPOOL са подбрани да отговорят на всички очаквания на производителите и да гарантират рентабилност и при трудни условия. Най-новите ни предложения за кампания 2023 са БЕАТРИКС CL, МАТРИКС CL, ТРИАТЛОН и ЮРЕК от ГРУПАТА НА СИЛНИТЕ са с върхови резултати в масовиге производствени полета, тази година, коментира Таня Петкова, Управител на Рапул България, в отговор на въпрос на сп. „Практично земеделие“. Помолихме т-жа Петкова, специално за читателите и клиентите на изданието, както и за релевантната уеб страница www.praktichnozemedelie.com, да представи новият рапичен хибрид МАТРИКС CL в портофолиото на фирмата от клиърфийлд технологията, който специално е селекциониран за минимални обработки. Защото подобни хибриди, с такава характеристика, почти не се предлагат на българския пазар, и защото през тази година – резултатите от него, от производствените полета, са впечатлявщи.
Ето и нейният отговор (в резюме):
Рапичният хибрид МАТРИКС CL е селектиран основно за отглеждане при минимални обработки (ноу-тил и стрип-тил), и е с много пробивна коренова система. Корените му достигат до много по-голяма дълбочина, което позволява да извличат максимално необходимите хранителни вещества и наличната в почвата вода. Именно затова, ние отговорно заявяваме, че препоръчваме хибрида за безорни технологии, където останалите хибриди на пазара не се справят толкова успешно. Освен това МАТРИКС CL е хибрид, който може да се засее много по-късно отколкото БЕАТРИКС CL, защото има много по-бърз старт и развитие наесен и за малко време може да развие розетка, така че да презимува успешно.
Подбрали се именно тези два клиърфийлд хибрида в протфолиото ни, освен поради всички предимства, които изброих до момента, но и поради това, че с изборът им правилно се разпределя риска от по-ранна или по-късна сеитба.
Като добиви, хибридите са изключително изравнени, без значение каква е годината и какви са условията на развитие – те дават относително постоянни добиви в цялата страна. Тоест, това е още една сигурност и още една гаранция, че залагайки на тях, – фермерите се предпазват от това да получат много високи добиви при добри години, но също така – да получат ниски добиви в неблагоприятна година.
При тези хибриди БЕАТРИКС CL и МАТРИКС CL, разбира се, в хубавите години – добивите са рекордни, а при по-трудни – на едно добро ниво. Мога да цитирам, например, добиви от тази година – от Южна България, където, всички знаем, че беше доста лоша за рапицата. Но получената продукция от двата хибрида е от 350 до 400 кг от декар.
В Северозападна България, където есента беше доста по-благосклонна в сравнение с останалите райони на страната, имаме клиенти, които се хвалят с резултати от масови полета, в порядъка на 480 до 500 кг/дка – специално от БЕАТРИКС CL и МАТРИКС CL. И разбира се, тук, в Централна Северна и Североизточна България – добивите са между 380 – 440 кг/дка, въпреки, че условията бяха нещо средно – между тези в Южна и в Североизточна България. До момента, никой от клиентите ни не е изказал недоволство от добивите, които е получил от нашите клиърфийлд хибриди.
Яна Брезовска
Б. Р. – Тази публикация е част от статия, която ще бъде публикувана в августовския брой на сп. „Практично земеделие“. Изданието ще бъде на вестникарския пазар на 9-ти август 2023 г. Там ще намерите конкретна информация за всички нови хибриди рапица, които Рапул България предлага на българския пазар за предстоящата сеитбена кампания 2023.