• Home
  • Технологии
  • Есенното приложение на Неро™ ЕК – хербицид от ФМС, осигурява чист старт на рапицата – на конкурентна цена

Есенното приложение на Неро™ ЕК – хербицид от ФМС, осигурява чист старт на рапицата – на конкурентна цена

By on 23.08.2023 0 291 Views

Предложението на ФМС в културата рапица, за предстоящата есенна кампания 2023, е Неро™ ЕК – почвен хербицид за ефикасен контрол на широк спектър от плевели – едногодишни житни и широколистни (смесено заплевеляване), каза Здравко Чернаков, Търговски представител и консултант в ФМС Агро България за областите Разград, Русе, Търговище, Велико Търново и Габрово, в отговор на въпрос на списание „Практично земеделие“, по време на събитието „Ден на полето“ – гр. Добрич (25, 26, 27 юли 2023 г.), организирано от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.
Неговата отлична ефикасност се дължи на комбинацията от двете активни вещества с различен механизъм на действие, които съдържа: петоксамид и кломазон, аргументира се експертът и продължи: – Прилага се в доза 300 мл/дка – след сеитба, преди поникване. Тогава младите рапични растения се нуждаят от добри условия за бързо и нормално развитие – без конкуренти за хранителни вещества и влага, каквито се явяват плевелите. Неро™ ЕК отлично се справя с видовете райграс, метлица, ветрушка и просо. Контролира много добре и ефемерните плевели, справя се отлично с лайка и лепка и др. Показва висока ефикасност и срещу трудни за контролиране плевели като полски синап и видове здравец. Ефектът от продукта се повишава при наличие на почвена влага, но той има и още една много полезна характеристика, която е и негово предимство. Приложен почвено, запазва продължително време механизма си на действие без промяна – и при наличие на дъжд се реактивира. През последните няколко години се наблюдават продължителни есенни засушавания, но производителите трябва да са спокойни – след дъжд – Неро™ ЕК ще си „свърши“ работата. Така, на практика, последействието на продукта е продължително и запазва рапичните посеви по-дълго време чисти от плевели.
Продуктът е максимално селективен за културата и не оказва влияние върху следващите култури в сеитбооборота. Цената за приложението на Неро™ ЕК – за декар, е една от най-конкурентните на българския пазар, което не е без значение за рентабилността на културата, като се има предвид рязкото повишаване цените на торовете и другите необходими ресурси за производство на земеделска продукция, през последните години, посочи още Здравко Чернаков.

И през трите дни на събитието „Ден на полето 2023“, екипът на ФМС Агро България – на щанда (на снимките) консултира земеделските производители по теми, свързани с приложението на продуктите на компанията и акцентира върху решения и услуги, които носят реална полза за клиентите и партньорите.
Яна Брезовска