• Home
  • Технологии
  • Слънчогледови хибриди от ново поколение гарантират устойчиви добиви на всяко поле
05.09.2023

Слънчогледови хибриди от ново поколение гарантират устойчиви добиви на всяко поле

By praadmin 0 588 Views

С предложенията на Corteva Agriscience се запознаха производители от района на София, присъствали на Портфолио Фарм 2023 – Равно поле

За шеста поредна година Corteva Agriscience организира Портфолио Фарм в партньорство с „Агротератерм“, на полетата на стопанството в землището на с. Равно поле. Компанията представи част от хибридите слънчоглед и царевица от портфолиото си, които са подходящи за софийското поле.
Първо искам да благодаря на домакините ни в лицето на Веско Николов, както и на екипа на фирмата му, които имат заслугата за това чудесно поле, каза Снежана Проданова, представител на Corteva Agriscience, в приветствието си пред земеделските производители, присъствали на открития ден. На полето сме приложили класическа орна технология, като и слънчогледът, и царевицата са засети в един ден – 2 май. Не валирахме, тъй като тук често почвата прави кора, всъщност впоследствие пак се образува, има запечатка с почвен хербицид. Ще ви представим качествата на хибридите на Corteva Agriscience, няма да ви спестим и грешките, които сме допуснали, тъй като от тях всички ние се учим.
На Портфолио Фарм 2023 – Равно поле компанията представи хибриди слънчоглед от всички технологии, които се отглеждат в страната ни – конвенционална, Експрес сън и Клиърфийлд плюс. На парцелите са засети: от експрестолерантните хибрида ExpressSun продуктова линия – 6 линолови и 5 високоолеинови, 4 клиърфийлд плюс, а от конвенционалните – 1 линолов и 2 шарени – за птици.
Слънчогледът е сред основните култури за страната ни, заема големи площи, каза още Снежана Проданова. През миналата година имаме рекорд от засети 10, 9 млн. декара, а тази 8.5 млн. Дка – по данни на МЗХ. Искам да ви обърна внимание на това, как трябва да четете имената на слънчогледовите хибриди. Първата буква винаги е Р – от Pioneer, цифрата 6 е за слънчоглед, а следващата показва ранозрелостта на хибрида, като колкото е по-малка, той е по-ранен, например 3 е най-ранен. Буквата L е за линолов тип, Е – за експрес, а следващи цифри са означения от селекцията.
А ето и най-важните характеристики на представените хибриди на Портфолио Фарм 2023 – Равно поле.
Р63 LE166 – експерстолерантен хибрид. Той е най-ниският хибрид и най-ранен в продуктовата листа. Характеризира се с много специфична пита, която не може да се сбърка.
Питата е като ягодка, което дава възможност за по-равномерно опрашване на цялата пита, разяснява Снежана Проданова. Това е едно от постижения на селекционерите ни. освен това хибридът не страда от един симптом, който се нарича „брак-некрозис“. Освен това поради формата на питата хибридът не проявява признаци на некроза. Това е физиологично заболяване, при което прегарят обвивните листа, засягат се и езическите цветове и няколко реда от тръбестите, вследствие остават стерилни и това намалява добива. Симптомът се наблюдава по време на бутонизацията на слънчогледа, когато има много влага. В зелените обвивни листи се събират капки от влагата, а тъй като през деня температурите се вдигат рязко, което е характерно за Софийското поле, където се наблюдават големи температурни амплитуди – през нощта ниски, а през деня – 15-20 градуса разлика. При тези условия се получава този некрозис. Р64 LE166 е най-толерантният хибрид към това заболяване.
Р64LE137 – също ранен хибрид. Растенията стават доста високи. В опитната парцелка хибридът не се представя много типично. На полето през юни дъждовете, които са паднали са 92 литра, като това се е отразило благоприятно както на слънчогледа, така и на царевицата, тъй като тя е била във фаза 5-и лист и залагане на кочана.
По принцип на това поле от 2 май до днес са валяли около 182 литра дъжд, което не е никак много, но все се пак достатъчно, за да има добре развити култури, разяснява Снежана Проданова. А Р64LE137 е хибрид, който е наложен в района. Препоръчваме го за екстензивно земеделие, т.е. за по-слаби полета, за по-висока надморска височина и там, където се прави компромис с технологията на отглеждане.
Когато Р64LE137 е засят на по-слаба почва, в район със сериозни засушавания и го сравните с друг хибрид, отглеждан на хубаво поле, естествено е, че ще получите по-нисък добив, допълва Невена Иванова, мениджър продажби. Той е позициониран за по-слабо поле, но в крайна сметка, ако на същото място засеете друг слънчоглед, няма да е по-добре, тъй като Р64LE137 е по-пластичен и ще се представи достатъчно успешно. Разбира се, не очаквайте добиви като от интензивните си полета.
Р64LE185 – нов, ранен хибрид в портфолиото на фирмата. През миналата година е изпробван на една локация, като се е представил много добре. През този сезон е засят на много места, тъй че за него ще има повече информация през есента.
Това, което прави впечатление за Р64LE185, е, че има много добър фитосанитарен статус – устойчив е на икономически важните болести по слънчогледа. Формира изравнени пити, а също прави и изравнен посев. Образува сравнително високи растения, но има начин да се реагира, казват агроспециалистите, като се намали се посевната норма – да останат 5000-5300 броя за реколтиране, както и да се ограничи азотното торене.
Това, което прави впечатление на някои растения, е, че по листата се вижда изприщване, пояснява Снежана Проданова. Това е бяла ръжда, болест, която не нанася икономическа щета на добива. При една късна сеитба посевът не е застрахован, т.е. може да се прояви. Но пак подчертавам, не пречи на фотосинтезата. Слънчогледът, както знаете, изхранва питата с последните 6-8 листа, така че ако те са здрави, то няма да има поражения.
Предимство на Р64LE185 е, че е устойчив на паразита синя китка. В районите на София, Перник, Кюстендил няма проблем с паразита, който е много опасен, тъй като дори да има едно едно семенце от него, а то е като пепел и много лесно полепва по обувки, техника и т.н. и се разнася навсякъде. Дори да има на едно място след няколко години цялото поле е заразено. Само в една килийка на синята китка има до 1500 семена, а в едно растение – над 50 хиляди. Затова проблемът не трябва да се подценява.
Р64LE168 е силен хибрид, който прави много добро впечатление. Развива мощно растение, много бързо израства и затваря междуредията. Образува големи листа и голяма пита, която също е леко изпъкнала, като при Р64LE137. Двата хибрида са с общи родители, затова си приличат. Р64LE168 обаче е по-нисък слънчоглед, който става и за интензивно, и за екстензивно земеделие.
Много харесвам Р64LE168 и го препоръчвам на земеделците, сподели Снежана Проданова. На миналогодишното демополе даде много висок добив, а маслеността му беше 50.8% – много висока.
По принцип всички слънчогледи на Pioneer са с висока масленост – над 48-51%. Маслеността обаче не зависи само от генетичните особености на хибрида, а и от торенето, метеорологичните условия, от климатичните фактори, които могат да редуцират показателите в някаква степен.
Р64LE136 е най-популярният слънчоглед до тази година. Може би във всяко едно стопанство е сят този хибрид, казва С. Проданова. Като генетическа особеност има по-остра семка, което пролетно време затруднява сеитбата, но после дава висок и стабилен добив. Това е изключително интензивен слънчоглед – колкото повече му давате, толкова повече ще ви върне.
За първи път от този слънчоглед на Потфолио Фарм са получили добиви над 510 кг/дка, което е изненадало всички, казват от Corteva Agriscience. Хибридът обаче има възможност за висок добив. Характерното за него е, че започва да цъфти малко по-късно и малко по-бавно налива, затова се вижда, че все още е много свеж. Хибридът развива гладки листа – като изгладени с ютията, образува по-събрано растение.
Р64LE162 е слънчоглед, който се отличава не само в опитните парцелки, но и на масовите полета. Той е с интензивен зелен цвят – масленозелен и може да се познае където и да е. А ако се види отвисоко, ще си личи още повече разликата. Прави големи листа, които са грапави, започва да цъфти по-рано, като има по-дълъг цъфтеж. Хибрид с много висок добивен потенциал – един от най-силните хибриди в страната.
Не само за високоолеиновите слънчогледови хибриди на компанията е характерно високото съдържание на олеинова киселина, а и за експрестолерантните, подчертават от агроспециалистите. Правилото е да не се пуска слънчоглед в търговия, ако не е доказал 90% олеинова киселина. В това отношение следващите хибриди са лидери по този показател а също и по тяхната пластичност. Преимущество е, че те са в ExpressSun технологията, което дава свобода на фермерите по отношение на фазата и дозата на третиране с Express.
Р64Н118 – най-старият хибрид в това направление. Той е добре познат не само в района, но и в цялата страна. Образува голямо растение, добре облистено, не много високо. Отличава се с висок процент олеинова киселина, но може да се отглежда и като линолов, всъщност всички хибриди могат.
На част от опитната парцелка земеделците видяха ясно изразен проблем.
Както казах няма да ви спестя нищо, дори грешките, което сме направили на това поле, каза Снежана Проданова. Първо, имахме запечатка и когато започнаха дъждовете, растенията бяха изникнали на котиледони – първа двойка същински листа, а водата в ниските места се задържа и хербицидът ги изгори, просто се хербаризираха. Ако се погледне отвисоко, където е било по-ниско – имало е канал или корито на река, там се е задържала повече вода, затова слънчоглед няма.
Но тук проблемът е друг – има проявена типична фитотоксичност – от противожитния хербицид, който е на база квизалофоп-П-етил. Когато растението вече е заложило пита в листата, може да не се вижда добре, но като се отворят най-връхните листа има заложена, и ако леко се превиши дозата, може да наблюдаваме това. Наблюдаваме стерилни пити – в центъра са стерилни, растенията нямат листа отгоре, а само една листна дръжка, няма петура, а част от петурите на по-старите листа изглеждат като изядени от насекомо, но не е това, а е ефект от квизалофоп-П-етил. Това е типични симптоми на фитотоксичност, добре е да се разпознава, както и най-вече да не се допуска.
Р64НЕ418 – хибрид подобен на НЕ118, но е неговата подобрена версия. В него има вкарана устойчивост за синя китка, затова хибридът е подходящ за Южна България, където паразитът е голям бич. От компанията разясняват, че разработват все повече високоолеинови слънчогледи, които са с подобрена толерантност на паразита, за да може тяхното свободно използване и в засегнатите от паразита района.
Между другото, когато говорим за толерантност и устойчивости, преди години селекцията работеше в посока хибридите да са устойчиви на патогени, паразити или климатични условия, а сега се гледа по-различно на това, подчертават агроспециалистите на компанията. Защото устойчивостта е нож с две остриета – прави се устойчиво растение, но патогенът започва да търси начин да се пребори с нея и впоследствие става още по-труден за контрол. Получава се нова раса, а минават години докато селекционерите успеят да противодействат на новия щам, и така до безкрайност. Затова сега се работи в посока възможно по-толерантни растения към дадено заболяването. Например синята китка да покълне, но да не може да се развие в растението и да окаже поражения. Това важи и за болести, и за неприятели, разбира се.
Постоянно ми се задава въпроса: какво правим с опрашването на слънчогледа при тези високи температури – пчелите не летят над 33-34 градуса, разяснява Снежана Проданова. Всички тези слънчогледи са самоопрашващи се – над 85%. Това означава, че ако се сложи изолатор на всяка една от тези пити, то тя ще се опраши на 80%, така че няма проблем с опрашването. Може да се появи проблем с опрашването, ако близалцето изсъхне от високите температури и прашецът стане стерилен.
Р64НЕ133 е хибрид, който като си намери мястото, е изключително продуктивен, казват от екипа на фирмата. Важното е добре да се позиционира на съответното място. По принцип е компактен, изравнен хибрид, с еднакви по размер пити. На правилното място може да надскочи и да надгради останалите олеинови хибриди по добив.
Р64НЕ144 е най-отглежданият хибрид в Северна България. Много популярен е и на други места, тъй като е с най-високи добиви. Като цяло е късен за Софийското поле, където са характерни температурните амплитуди, и в следствие на действието им не може да развие потенциала си.
Р64НЕ244 – също както при 418 Р64НЕ418 е версия на 144 Р64НЕ144, която е подобрена генетично, което е го прави с по-висока устойчивост на синя китка, иначе не се различават.
Новата генетика селекция на Pioneer се характеризира с това, че питата е леко изпъкнала, разясняват от екипа. Всички нови хибриди се отличават с доста големи пити, което дава възможност килийките да се напълнят равномерно със семена, т.е. озърняването им да е пълно.
На Портфолио Фарм 2023 – Равно поле са представени четири Клиърфийлд хибрида. Отличават се с висока пластичност и възможност за силни и стабилни добиви. Като основно преимущество е тяхната устойчивост на идентифицираните раси синя китка в България до 2021 г. Това дава и свободата на фермерите да прилага технологията на Clearfield plus като се фокусират в борбата с плевелния състав.
Р64LP170 е нов хибрид. Дава висок добив и в нормални, и в лимитирани условия на влага. Подходящ е за отглеждане в цялата страна.
Р64LP180 е най-ниският хибрид от селекцията на компанията. Прави много голямо семе, което се бели лесно. Има голям рандеман.
Р64LP130 е предложение от 4-5 години. Развива голямо и мощно растение, което е много сухоустойчиво. Хибридът е много популярен в Южна България, а в съседна Турция – 90% от Клиърфийлд слънчогледите са от него. Препоръчва се за по-екстензивни условия, за по-сухи места. За Софийското поле, където има повече дъждове, подходящ е негова подобрена версия.
Р64LP146 – представя се много добре в целия разнообразен в почвено-климатични условия Софийски и околни райони. Препоръчва се както за по-компромисни полета, така и при интензивна технология, където дава високи добиви. Отлично предложение за всяко стопанство.
Конвенционалната технология е подходяща за земеделци, които се грижат добре за полетата си, успели са да ги изчистят от плевели, те не рискуват, а залагат на конвенционални хибриди, които няма да бъдат стресирани с препарати и се справят добре с условията, подчертават агрономите на компанията. Именно за тях компанията предлага подходящи хибриди:
Р64LL164 – отлично облистено растение, средно високо и с възможност за много висок добив. Има неограничен лимит за добив, ето защо се конвертира за Клиърфиийлд плюс и Експрес, неговите родители може да се видят и в двете технологии, подчертават от компанията.
Когато при слънчогледа един селекционер намери нови линии с много висок добив при кръстосване, то разработването им винаги започва от конвенционалната технология, разяснява Невена Иванова. При всяко едно вкарване на някаква устойчивост, хербициди например, то това се отразява лекичко върху добивния му потенциал. Затова и основната причина в Западна Европа, доколкото се гледа в Испания и Франция, е да се предпочита конвенционалната технология. Ние преминахме основно към хибридите с толерантност на различните хербициди, които се използват в Експрес и Клърфийлд плюс технологиите, поради несправяне с някои плевели.
Р64ВВ01 е шарен слънчоглед за храна на птици. Много популярен хибрид, продава се повече от 10 години, като заема много площи в страната.
Основното, на което обръщат внимание специалистите, е, че винаги трябва да се третира с фунгицид, тъй като е податлив на болести. А когато пролетта е дъждовна, дори е наложително да се пръска два пъти. Ако не се третира, може да се наблюдава нападение от склеротиния, фомопсис, фома, вертицилиум, въобще букет от болести, подчертават те.
Р64ВВ400 е с подобрен здравния статус. Образува големи листа, нарязани като с трион, познават се лесно. Подходящ е земеделци, които са специализирани в това направление – носи голяма печалба, но има специфики на отглеждане.
Каква да е гъстота на сеитба?
Слънчогледът е сят с 6500 семена на декар, като целта е да останат 5000-5300 растения, пояснява Снежана Проданова. На опити на Портфолио Фарм много високи добиви сме получавали и при 4900 семена. В Софийско обаче се сее с високи сеибени норми – 7000-7200 семена, което не е добро решение. Не препоръчваме да се получават гъсти посеви, тъй като тогава растенията се конкурират за храна и вода, особено когато имаме лимитирани хранителните елементи, и особено силно азотно торене, те може да станат много високи и да се пречупят при неподходящи условия.
(ПЗ)
Текстът е публикуван в бр. 9/2023 г. на сп. „Практично земеделие“. Изданието излиза от печат на 08.09.2023 г. В него ще прочетете и за изведената растителна защита на демонстрационното поле с продукти на Corteva™, както и за новият хербицид Хелиантекс® на фирмата при слънчоглед – успешно решение за контрол широколистни плевели при слънчогледа от всички технологии
Снимките са от демонстрационното поле – Портфолио Фарм 2023, с. Равно поле, Софийска област, 02. 08. 2023 г. – сп. „Практично земеделие“


На снимките:


Снежана Проданова приветства земеделските производители, присъстващи на открития ден. В дясно от нея – Веско Николов, Управител на „Агротератерм“


Невена Иванова – мениджър продажби (в ляво) акцентира върху допълнителни характериски на хибридите на фирмата


Снежана Проданова показва стерилни пити (в центъра), деформирани и перфорирани листа по слънчоглед – фитотоксичност от хербицид

Clearfield plus хибридите от портфолиото на фирмата