20.09.2023

Министър Вътев: До 10 октомври пчеларите ще получат финансово подпомагане

By praadmin 0 187 Views

От 1 до 10 октомври производителите на пчелен мед ще получат извънредното подпомагане по подмярка 22.1 от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г. Това e декларирал министърът на земеделието и храните Кирил Вътев на среща в МЗХ с представители на осем протестиращи браншови организации от сектор „Пчеларство“, съобщи пресслужбата на министерството.
По подмярка 22.1 „Извънредно временно подпомагане за земеделските стопани, които са особено засегнати от последиците от руското нашествие в Украйна“, валидните заявления са 4905, като се предвижда да бъдат подпомогнати над 623 хил. пчелни семейства с около 6 млн. лв, уточняват от МЗХ.
Като друга спешна мярка за подкрепа на сектора министър Вътев е посочил схемата „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“, по която на днешното си заседание Министерският съвет предвижда да бъдат осигурени допълнителни 63 млн. лв. за земеделските производители. Той е информирал и за предстоящо подпомагане по de minimis за фермерите.
Браншовите организации са запознали министъра със затрудненията, пред които са изправени, включително ниската изкупна цена на пчелния мед. Те са поставили и въпроса за етикетирането, проследимостта и контрола при вноса от трети страни, както и за изследвания в акредитирани лаборатории.
(ПЗ)