27.11.2023

Европейският парламент отхвърли проектозаконаза намаляване използването на пестициди в Европа

By praadmin 0 231 Views

Чрез гласуване на 22.11. 2023 г., Европейският парламент отхвърли предложението на Комисията за Закон за устойчива употреба на продукти за растителна защита (SUR), чиято цел беше значително намаляване на използването на пестициди в Европа, съобщиха за медиите от офиса на Сдружение за стопански и екологичен просперитет (СТЕП), на 27. 11. 2023 г. (Б. р. – Сдружението за териториален и екологичен просперитет (СТЕП) е регистрирано като НПО през януари 2014 г., като продължение на Гражданско обединение „Устойчиво ползване на пасища, мери и ливади“. През същата година СТЕП става член на Европейския форум за опазване на природата и пасторализма – мрежа от организации и експерти, работещи в полза на земеделието с висока природна стойност – източник: https://www.step-bg.bg/bg.)

В текста на съобщението се казва също, че предложението беше от съществено значение за защита на общественото здраве и екосистемите на ЕС от токсичните агро химикали. Липсата на подкрепа представлява сериозна атака срещу Зелената сделка и заявените ангажименти по стратегията „От фермата до трапезата“, според СТЕП.
И още от цитираното съобщение: Предложението за устойчива употреба на продукти за растителна защита включва мерки за намаляване употребата на пестициди с 50% до 2030 г., задължителни правила за прилагане на интегрирано управление на вредители, както и мерки за защита на чувствителни зони, като обществени зони, природни резервати и водни ресурси. Учени от цяла Европа определят предложението като наложително за справяне с кризата с биологичното разнообразие и продоволствената сигурност на Европа.
Консервативните и либерални партии успяха да възпрепятстват работата по законодателния акт. След публикуването на Зелената сделка и Предложението за устойчива употреба на продукти за растителна защита, под влиянието на лобистка кампания от страна на агробизнеса, много членове на Европейския парламент се опитаха да унищожат предложението или да го лишат от всякаква същност, вместо да вземат предвид исканията на над 1 млн. европейски граждани.

Снимка: pixabay
Б. р. – Публикуваме съобщението със съкращения и мненията и коментарите са единствено на Сдружение за стопански и екологичен просперитет (СТЕП), като редакцията не се ангажира със съдържанието.