08.01.2024

Lebosol®: Как листните торове могат да ни помогнат за адаптиране на растенията към засушаване и промени в климата?

By praadmin 0 85 Views

Днес сме тук, за да коментираме две много важни теми за развитието на земеделието, особено през последните години, каза Янко Борисов, Продуктов мениджър в Лебозол® България ООД (на снимката), в началото на презентацията си пред участниците в XI Национален Агро Семинар, организиран от Националната асоциация на зърнопроизводителите, в к. к. Албена (ноември 2023 г.). „Първата тема е промяната в климатичните условия, с която се сблъскваме и всъщност как бихме могли да адаптираме нашите растения по-добре към тези условия и втората тема: редукцията на почвения азот или на почвеното хранене с азот, която ще става все по-важна през следващите години“, анонсира презентацията си експертът и продължи: – На първо място ще акцентираме на това – как листните торове могат да ни помогнат в условията на засушаване.

Екстремни условия винаги е имало и през милионите години растенията са се приспособили към тях. Т. е., те са се адаптирали през годините да оцеляват при екстремно време. И в крайна сметка, при лоши условия, растенията не се стремят да постигнат своя генетичен потенциал за добив, а се опитват за формират някакво зърно (семе), за да продължат да живеят (да се размножават). Имаме данни например, че през 1182 г., в Европа, времето се е променило, било е подобно на сегашното и не е имало зима. Тогава овощните дърветата са цъфнали още през януари, така че още през февруари по тях е имало плодове. Същото се е случило и 4 години по-късно – през 1186 година. И тогава цъфтежът е бил много рано, а след това са настъпили слани, които унищожили напълно реколтата.
Всъщност, растенията имат своята възможност и своите механизми да реагират на лошото време, да оцелеят и да запазят вида си, коментира експертът.
Каква е тенденцията, която наблюдаваме в България през последните години? Имаме изместване на годишните сезони.
Всички производители се сблъскват с това. Имаме една суха и топла есен, която продължава прекалено дълго. Зимата през последните години беше много топла и суха. След което пролетта закъснява, като м. г. – месец май беше изключително студен, почвата остана студена и растенията не се развиваха правилно.
Другият голям проблем, освен изместването на климатичните сезони, е сушата. Това означава, че във всички региони на България имаме по-ниски средни годишни валежи (различни за отделните региони), което се оказва проблем за нашите растения и нашия начин на отглеждането им. Какво следва от топлата зима? На първо място растенията имат активна вегетация през зимата, но условията в почвата изобщо не са подходящи за това. Така те се затрудняват да усвояват хранителни вещества чрез кореновата си система, което води и до неправилното им развитие през този сезон. Следващият проблем, който идва, са насекомите. Всички знаете, че наесен – рано засетите житни посеви се нападат доста силно от житните мухи, а в последствие и от листни въшки. През м. г. наблюдавахме изключително активни популации от листни въшки в цялата страна. В Южна България направихме обследвания в средата на декември, в средата на януари, в средата на февруари, което показа, че листните въшки не престанаха да се хранят с растенията през целия този период. Това от своя страна води до сериозен проблем – поява на вирусни болести, тъй като въшките са преносители на вируси. Топлата зима благоприятства и за развитието на гъбни или бактерйни болести по посевите. Тя води и до проблеми с плевелите, тъй като част от тях се развиват добре при подобни условия. Същевременно условията не са много подходящи за употреба на хербицид, поради ниските нощни температури и големите температурни амплитуди. Всички изброени фактори водят да стрес при културните растения и до проблеми.
Макар и в края на зимата да наблюдаваме, че падат някакви валежи, при студена пролет, както се случва напоследък, почвата остава студена, дори и през месец май. Това, в крайна сметка, затруднява значително развитието на корена на растението. Оказва се всъщност, че наесен е било сухо и коренът не е могъл да се развие добре, напролет пък – студена почва и отново кореновата система не се развива нормално. Изводът е, че тези условия водят да затруднено усвояване на хранителни вещества от почвата.

Ако условията в почвата са лоши за усвояване на хранителни вещества, това означава, че трябва да действаме и да подпомогнем растенията по друг начин – през листата.

Как да помогнем на растението в този случай? Ние бихме могли да им дадем бързоусвоими, лесни за употреба аминокиселини със съдържание на Пролин – където идва и продуктът Аминозол ® на компанията Lebosol® – добре известен и разпознаваем от българските земеделски производители.

––-

Бележка на редакцията

Продължението на презентацията на Я. Борисов и по-конкретно – кои вещества са необходими за справяне с изброените проблеми, които понижават добивите – може да прочетете в бр. 1/2024 г. на сп. „Практично земеделие“. Броят ще бъде на вестникарския пазар в страната – на 09. 01. 2024 г.