02.02.2024

Защо да изберем новия хербицид КВЕЛЕКС®

By praadmin 0 231 Views

Corteva Agriscience™ е една от малкото компании в света разработваща и внедряваща на пазара уникални и нови решения в земеделието, които осигуряват възможност за справяне с проблемите и предизвикателствата на променящите се условия на средата и природните явления.
Едно от иноваторските решения в сегмента хербициди е продуктът КВЕЛЕКС®.
КВЕЛЕКС е селективен вегетационен хербицид в житни култури за контрол на широколистни плевели, включващ две активни вещества: ALS инхибиторът – Флорасулам и новата молекула от новата химична групата на Арилпиколинати – Arylex™ active.
КВЕЛЕКС е революционно решение в този сегмент, в който в последните над 20 години няма нови молекули, характеризиращи се с различен начин на действие върху целевите широколистни плевели.
Понятието ,,Резистентност,, е ключов елемент както в хуманната медицина така и в растителна зaщита, което налага откриването и прилагането на нови (като начини на действие) и ефикасни решения съобразени с променящите се условия на средата, патогените и плевелите.
КВЕЛЕКС дебютира в България през 2022 г. и стабилно увеличава площите на приложение в житните култури, благодарение на високата си ефикасност и гъвкавост на приложение в различни условия, което го характеризира като съвременен продукт от най-висок клас.
Представяме Ви няколко от основните характеристики и предимства на продукта:

КВЕЛЕКС може да се прилага от ранна фаза есента – от първи развит лист на културите и се отличава с отлична ефикасност върху поникващи, самосевки технологични слънчоглед или рапица, както и над типичните есенни плевели, до фаза флагов лист на културата.

КВЕЛЕКС доказа мястото си в контрола дори и на прераснали плевели и през пролетта, като приложението на продукта може да бъде до флагов лист

КВЕЛЕКС е изключително независим от лимитиращия фактор – нестабилни температури, благодарение и на ,,вградения,, в него антидот: Клоквентоцет-мексил, осигуряващ допълнително високо ниво на селективност и стабилна ефикасност в нестабилни условия.

КВЕЛЕКС се характеризира с изключително бърз видим хербициден ефект върху плевелите, някои от които реагират видимо няколко часа след приложението на продукта.
Първите видими симптоми са свързани с характерни епинастични изкривявания на листните дръжки и листната петура, както и деформации на стъблата на плевелите. Последващите симптоми са свързани с хлороза, стопиране нарастването на плевелната растителност и проява на антоцианово оцветяване на меристемните тъкани – симптоми типични за Arylex молекулата.
Последващото действие на ALS инхибитора Флорасулам се проявява върху точките на нарастване върху листата и кореновата система на целевите плевели, което води до тяхното силно потискане и загиване.
Комбинираното действие на двете съставки в продукта върху плевелната растителност е значително по-различно от познатите в момента хербициди, което прави впечатление на производителите, ползвайки продукта за първи път. КВЕЛЕКС се характеризира с бърз първоначален ефект и по-бавен период на загиване на определени плевели.
След приложение на продукта плевелите са неконкурентноспособни за светлина и хранителни вещества и тяхното загиване се проявява до 3 – 4 седмици. Житните посеви продължават своето развитие благодарение на високата селективност на хербицида и липсата на стресови реакции.

https://www.corteva.bg