03.02.2024

Евродепутатите искат да забранят всички патенти за растения, получени с нови геномни техники

By praadmin 0 88 Views

Европейският парламент ще гласува по предложението на пленарното си заседание в началото на февруари
Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните на Европейския Парламент прие позицията си по предложението на Европейската комисия през януари 2024 г. Депутатите подкрепиха новите правила и се съгласиха, че растенията, които са сравними с естествено срещащи се сортове, следва да бъдат освободени от строгите изисквания на законодателството за ГМО. Това се казва в съобщение на ЕП, публикувано на официалната интернет страница на институцията.

За да се въведе правна яснота и да се гарантира, че земеделските стопани няма да станат твърде зависими от големите компании за семена, евродепутатите искат да забранят всички патенти за растения, получени с нови геномни техники, се посочва в информацията.

В допълнение се съобщава, че Европейският парламент ще гласува по предложението на цитираната по-горе комисии на пленарното си заседание в началото на февруари, след което може да започнат преговори по окончателния текст на законодателството с правителствата на страните в ЕС.
(ПЗ)
Снимка: източник ЕП:

https://www.europarl.europa.eu/news/bg/headlines/economy/20240125STO17062/novi-ghenomni-tekhniki-za-po-ustoychivi-rasteniia