07.02.2024

Оттеглянето на законодателството за намаляване на пестицидите е „закъсняло, разумно и облекчаващо“, казват депутати от ЕНП

By praadmin 0 120 Views

Александър Бернхубер, член на ЕП, и Франц Богович, член на ЕП, приветстват „закъснялото, разумно и облекчаващо“ изявление на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за оттегляне на законодателното предложение за намаляване на пестицидите в сегашния му вид, се посочва в съобщение на офицалния сайт на Европейсктата народна партия (ЕНП) – член на политическото европейско семейство. https://www.eppgroup.eu/bg/newsroom/premakhvaneto-na-zakona-za-pesticidite-e-zaksnyalo-razumno-i-oblekchavascho

Пипомняме, че вчера, 06-02-2024 г., Българската телеграфна агенция разпространи информация, в която четем: „Председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен предложи днес да се изтегли законодателен проект, целящ да се намали наполовина употребата на пестициди в ЕС, блокиран от евродепутатите и критикуван по време на селскостопанските протести, предаде Франс прес.

„Предложението се превърна в символ на поляризация и бе отхвърлено от Европарламента, а преговорите между страните попаднаха в задънена улица“, заяви тя в Страсбург. „Бих предложила да се изтегли това предложение“, добави тя, без да изключва бъдеща нова версия, която да е „много по-добре обмислена и с участието на заинтересованите страни“. Урсула фон дер Лайен подчерта още веднъж трудностите, с които се сблъскват фермерите заради последиците от промените на климата и войната в Украйна. Според нея „много от тях се чувстват притиснати и заслужават да бъдат изслушани“.

„Това е първият добър знак, че Комисията ще работи със земеделските стопани за справяне с изменението на климата, а не срещу тях. Винаги сме казвали, че би било безотговорно да се застрашава европейското производство на храни в условията на настоящата криза чрез нереалистични изисквания и бюрокрация. Готови сме по всяко време да работим заедно с Комисията за ефективна защита на климата и сигурни хранителни доставки“, казва Александър Бернхубер, член на ЕП, главен преговарящ на Групата на ЕНП по пестицидите.

„Предложеният закон просто не е подходящ за целта и не отчита досегашните усилия на европейските земеделски производители. За да могат фермерите да продължат да изхранват европейците, те се нуждаят от разумно регулиране и насърчаване, както и от достъп до съвременни технологии, като например нови техники за отглеждане или прецизно земеделие. Земеделието е свързано с бъдещето, а не с миналото“, допълва евродепутатът Franc Bogovič, говорител на Групата на ЕНП по пестицидите в Комисията по земеделие.

(ПЗ)