06.03.2024

6 съвета как да спрете разпространението на ToBRFV при домати

By praadmin 0 102 Views

Заразяването с ToBRFV може да доведе до 70% загуба на реколтата домати, затова предотвратяването на вируса на кафявото набраздяване е един от основните приоритети при производството на домати. Самият вирус се разпространява много бързо, затова се изисква стриктна рутинна хигиена на оранжериите, тъй като ToBRFV се придвижва лесно върху растения, инструменти, дрехи, обувки и аксесоари.
Ето и 6 стъпки, които да ви помогнат в предотвратяването на ToBRFV:

1.Разпознайте признаците


Симптомите на ТoBRFV включват набръчкване по листата и мехурчета под формата на мозайка (виж снимката). Също така може да се наблюдава покафеняване на чашката и грапава повърхност на плодовете. Плодовете могат да загинат или да изглеждат бледи с кафяви некротични петна. ToBRFV може да засегне доматените растения и в началото на сезона, като забави растежа и развитието на плодовете. Растенията могат да се заразят и по-късно, когато плодовете започнат да зреят.

2.Започнете почистването между реколтите възможно най-рано
Препоръчва се цялостно почистване и пълна дезинфекция на оранжерията между реколтите, когато оранжерията е празна. Най-добре е това да се случи възможно най-рано, за да се елиминира възможността болестите и вредителите да презимуват. Отстранете напълно плевелите, остатъците и дезинфекцирайте оранжерията, отгоре надолу.

3.Ограничете движението между оранжериите
Растенията не трябва да се преместват между оранжерии, тъй като ToBRFV може да бъде асимптоматичен. Като цяло се препоръчва да ограничите броя на оранжериите, които посещавате всеки ден. Най-добре е да избягвате посещения в оранжерия с разсад, след като сте били в оранжерия с по-развити растения. Ако е необходимо преместване от заразена зона в друга оранжерия, трябва да се преоблечете, да използвате други обувки и да се дезинфекцирате, преди да посетите незаразената зона.

4.Дезинфекцирайте се старателно
Преди да влезете в оранжерия, жизненоважно е да дезинфекцирате ръцете и аксесоарите като слънчеви очила, ръкавици, часовници и бижута. Всъщност най-добре е телефоните и другите аксесоари да бъдат оставени извън оранжерията. Ако трябва да влязат, поставянето им в найлонов плик може да помогне за избягване на потенциала за разпространение на болестта

5.Засадете сортове, устойчиви на ToBRFV
Разпространението на ToBRFV между растенията и оранжериите е много лесно. Ето защо Сиджента е първата компания, която представи сорт домат устойчив на ToBRFV. Това е сорта Баросор и вече се предлага при дистрибуторите за зеленчукови семена.

6.Бъдете бдителни
Хигиенните практики са жизненоважни за защита на доматените растения от ToBRFV. Прилагайте ги систематично, за да се предпазите от заразяване с опасния вирус по доматите.

Вижте повече за ToBRFV: https://www.syngenta.bg/news/zelenchukovi-semena/saveti-za-spravyane-s-tobrfv